O familie americană + 4 hectare de pământ = o recoltă de 3 tone de produse pe an, iar surplusul este vândut restaurantelor locale!

În timp ce omenirea epuizează resursele naturale și distruge mediul înconjurător, puținele persoane conștiente îndeamnă să ne trezim și să luăm măsuri importante pentru a păstra posibilitatea de a trăi pe planetă. Dar cine le aude?

Și în timp ce unii doar se gândesc, alții acționează. Astfel, familia americană Dervis, pe o suprafață de 4 hectare, a creat o fermă ecologică autonomă, care nu numai că-i hrănește, dar le permite și să câștige decent.

Se pare că, pe o bucată de pământ destul de mică se poate obține o recoltă impresionantă, chiar și fără îngrășăminte suspecte.

Familia Dervis s-a mutat cu traiul la Pasadena (oraș situat la o distanță de 15 minute de mers cu mașina de la Los Angeles, cu o populație de 130.000) la mijlocul anilor ’80. Era disponibilă o suprafață de 8 hectare, jumătate din care o ocupau casa veche și cosntrucțiile din jur. Visele americane despre “independență și 5 acri” (aproximativ 200 de hectare) s-au destrămat lovindu-se de realitatea dură.

Cu toate acestea, familia Dervis a decis să utilizeze resursele existente la maxim și a planificat să echipeze o adevărată fermă urbană, pentru a cultiva legume în condiții casnice. Vecinii râdeau și numeau această idee o aventură, deoarece în acel spațiu nu aveai nici unde să te întorci, nemaivorbind de agricultură…

”Când abia am început, toți cunoscuții ne credeau nebuni. Inițial, singurul lucru la care ne gândeam noi era să ne hrănim. Nici nu ne gândeam că am fi putut face bani prin vânzarea surplusului”, a recunoscut capul familiei, Jules Dervis.

Într-adevăr, au fost destul de multe obstacole. În loc de pământ era aproape doar lut. An după an, familia Dervis a restabilit solul cu gunoi de pasăre, compost și microorganisme.

 

”Mulți cred ca noi locuim într-un paradis. Însă atunci când am venit, solul era într-o stare îngrozitoare. Doar 20 de ani mai târziu am reușit să obținem randamentul actual “, își amintește Jules Dervis.

La moment, Urban Homestead este o adevărată fermă urbană din California, unde, de pe 4 hectare de pământ, familia Dervis culege mai mult de 3 tone de legume, satisfăcând astfel propriile nevoi și comercializând surplusul cafenelelor, restaurantelor și magazinelor locale.

”În loc să caut prin oraș alimente proaspete, am atras orașul la mine”, spune Jules Dervis.

La fermă se cultivă aproximativ 400 de feluri de legume, fructe și flori comestibile. În curtea din spate se cresc găini, rațe, capre și chiar câteva familii de albine, asigurându-se astfel cu ouă, lapte și miere. Singurul lucru pe care sunt nevoiți să-l cumpere sunt cerealele, dar acestea nu au un preț atât de mare.

Fiind îngrijorați de problemele ecologice globale ale planetei, familia a instalat panouri solare pe acoperiș, care le-au permis reducerea plății pentru energie electrică, achitând doar 12 dolari.

De asemenea, și-au cumpărat o mașină pe biocombustibil, care le este oferit gratuit de către proprietarii cafenelelor și restaurantelor locale, ca mulțumire pentru produsele proaspete.

Principala problemă a familiei Dervis este seceta. Sunt nevoiți să ude pământul folosind metoda veche – cu ajutorul vaselor de lut. În rest, aici găsiți și paturi calde, și grădini verticale, și pereți verzi.

Fermierii aplică mulcirea pentru a scăpa de buruieni și, desigur, pentru a reduce cantitatea de umiditate evaporată din sol.

În ciuda condițiilor naturale care nu sunt cele mai favorabile și a abundenței dăunătorilor, agricultorii sunt siguri că o recoltă bună poate fi obținută în orice condiții, principalul fiind selectarea corectă a culturilor, distribuirea corectă a plantațiilor și munca grea pentru a obține rezultate.

Pare uimitor, cum o simplă dorință de a consuma produse proaspete fără OMG-uri a crescut într-o fermă, care pentru mulți servește drept model de grădină perfectă.

Astăzi, membrii familiei își împărtășă experiența cu doritorii și organizează masterclass-uri pentru toți cei care doresc să le urmeze exemplul.

Spor la grădinărit!