O idee modernă de utilizare a rumegușului de lemn!

Vă prezentăm o modalitate de a nu arunca deșeurile din atelierul de tâmplărie! Un produs ecologic și util în casă!

Veți avea nevoie de:

-rumeguș de lemn;

-vas;

-1 litru de apă;

-1 pahar de amidon de porumb;

-50 ml de oțet;

o folie de polietilenă;

-o lingură metalică (pentru presare);

-o scândurică;

-o bucată de șmirghel fin;

-100 ml de clei PVA;

-o perie;

-fir de sisal;

-daltă (pentru orifcii);

-ac cu orificu gros;

Când prietenii și apropiații vă vor vedea noile cutii (sau vase, sau boluri), ei nu își vor imagina din ce sunt realizate aceste lucruri minunate! Produse funcționale, estetice și mai modern ecologice, sunt lipite din gunoi – pentru ele au fost folosite deșeurile atelierului de tâmplărie – rumeguș de lemn! Mai mult de atât, adezivul la fel se poate de obținut în condiții casnice.

Pașii de urmat:

1.Pentru a prepara adezivul veți avea nevoie de 1 litru de apă, 1 pahar de amidon de porumb și 50 ml de oțet. Turnați amidonul în apă, amestecați până la dizolvarea completă a acestuia și puneți pe foc. Încălziți compoziția, amestecând continuu, până când adezivul se va îngroșa. Când este gata, luați de pe foc, adăugați oțetul și amestecați. Puteți folosi orice oțet, dar mai convenabil este oțetul de mere alb – el nu are miros înțepător și nu schimbă culoarea adezivului. Turnați adezivul încă cald în rumegușul de lemn. Frământați compoziția așa cum ați frământa aluatul. Consistența acesteia trebuie să fie comodă de a sculpta – daca compoziția este prea lichidă mai adăugați niște rumeguș.

2.Pentru modelare veți avea nevoie de orice tip de vas, de exemplu o tavă ar fi perfectă. Ca masa să nu să se lipească de vas, preventiv acoperiți tava cu o folie de polietilenă. Așezați “aluatul” lemnos în porții mici, repartizați-l minuțios  și presați-l. Pe fundul vasului puneți un strat mai gros  de aluat. Apoi străduiți-vă să acoperți părțile laterale cu aceeași grosime de masă. Pentru presarea, nivelarea și netezirea masei puteți folosi o lingură metalică.

3.După ce produsul s-a format, trebuie să-l puneți la soare pentru a se usca. Timpul va depinde de perioada anului, cât de cald și uscat este. De obicei câteva ore sunt suficiente.

4.Atingeți suprafața masei – dacă ea este complet uscată și dură, atunci produsul poate fi întors pe cealaltă parte. Pentru aceasta acoperiți produsul cu ceva plat, de exemplu o scândurică, și menținind forma întoarceți.

5.Îndepărtați forma  și folia de polietilenă și lăsați să se usuce. Când masa este complet uscată, va deveni foarte densă și dură. Acum trebuie să oferiți produsului un finisaj neted. Cu ajutorul  unei bucăți de  șmirghel fin îndepărtați toate denivelările și umflăturile.

6.Rămâne să preparați adezivul pentru finisajul final. Se deosebește de prima rețetă doar prin faptul că după ce adăugați oțetul, trebuie să amestecați până când se va răci complet, apoi turnați 100 ml de clei PVA și iarăși amestecați până se omogenizează.

Sfat: Acest adeziv se poate păstra în frigider timp de 30 zile!

Folosind o perie, aplicați minuțios adezivul pe întreaga suprafață a produsului atât în interior cât și în exterior și puneți-l înapoi la soare pentru a se usca.

7.Produsul poate fi decorat cu fir de sisal. Pentru aceasta cu ajutorul unei dalte mici cu grijă faceți un orificiu în peretele lateral al produsului.

8.Infilați ața într-un ac cu orificiu gros și coaseți marginea produsului, întărind capătul firului sub primele cusături. Trageți acul cu ajutorul unui clește. Pentru a ascunde al doilea capăt al firului, introduceți acul sub ultimele cusături și taiați firul. Pentru siguranță, capetele firului pot fi prinse aplicând câteva picături de adeziv incolor.

9.Astfel de produse pot deveni un cadou de lux pentru prietenii și apropiașii Dstră, sau un obicet decorativ

Mult spor!.