O metodă excelentă de cultivare a răsadurilor! Fără pământ!!!

Dragi grădinari, astăzi vrem să vă propunem o metodă extraordinară de cultivare a răsadurilor, care nu presupune folosirea solului și permite economisirea spațiului. Este potrivită pentru o sumedenie de culturi: legume (ardei, vinete, roșii, castraveți, dovlecei, dovleac etc.) și flori decorative. În acest articol vom vorbi despre cultivarea răsadurilor de legume!

AVEȚI NEVOIE DE:

-pungi de plastic sau peliculă obișnuită;

-hârtie igienică sau prosoape de hârtie;

-scobitori;

-apă stătută;

-stimulator de creștere (2 picături la 500 ml de apă) sau peroxid de hidrogen 3% (20 ml la 1000 ml de apă);

-un irigator tip pară sau o pipetă mare;

-pahare sau alte recipiente înalte din plastic;

-semințe de legume;

-un marker permanent.

MOD DE LUCRU:

1.Separați o pungă de plastic din rolă și întindeți-o pe suprafața de lucru. Apoi pregătiți hârtia și acoperiți complet punga cu ea. Noi am folosit 2 prosoape de hârtie, pe care le-am îndoit, astfel încât lățimea lor să corespundă cu lățimea pungii. Cu cât sunt mai multe straturi de hârtie, cu atât mai bine.

2.Pregătiți soluția apoasă de stimulator de creștere sau peroxid de hidrogen 3%.

Noi folosim a doua variantă, deoarece compoziția ei este asemănătoare cu cea a apei de ploaie din timpul furtunii. Ea este potrivită și pentru înrădăcinarea butașilor, și pentru stropirea răsadurilor (o dată pe săptămână), care devin mai verzi și mai frumoase. Este o metodă testată și foarte eficientă.

3.Folosind irigatorul sau pipeta, umeziți hârtia de pe pungă cu soluția obținută.

4.Pregătiți semințele (noi am folosit semințe de ardei dulci).

5.Așezați-le pe hârtia umezită, lăsând un spațiu liber de 1 cm de la marginea ei superioară și spații de 2 cm între semințe.

6.Apoi udați foarte bine hârtia cu soluția stimulatoare.

7.Începând din partea stângă, rulați punga de plastic sub formă de rulou destul de larg (nu trebuie să fie foarte compact). Folosiți un marker permanent, ca să notați tipul de semințe pe pungă (dacă doriți, puteți să ungeți zona, pe care veți face inscripția cu corector alb pentru hârtie și să-l lăsați să se usuce: inscripția de pe acest substrat este mai stabilă).

8.Turnați puțină soluție stimulatoare într-un pahar și așezați ruloul obținut în el: în poziție verticală, cu semințele în sus.

9.Luați o altă pungă de plastic. Desfaceți-o și îmbrăcați-o pe pahar, ca să creați efectul de seră.

10.Puneți construcția rezultată într-un loc călduros (pe un raft din bucătărie sau pe hotă) pentru 5-7 zile (semințele vechi pot să răsară mai greu: chiar și peste 15 zile).

11.Aplicând această metodă, puteți să cultivați răsadurile până la apariția primelor frunzulițe. Deși nu sunt plantate în sol, ele dezvoltă sisteme radiculare destul de puternice.

După ce vor apărea primele frunzulițe, puteți să repicați răsadurile sau pur și simplu să presărați sol pe pelicula, pe care acestea se dezvoltă și să o rulați.

12.Folosiți scobitorile, ca să delimitați semințele diferitor soiuri de legume (sunt foarte utile atunci când se folosește o peliculă lungă pentru însămânțare). În acest fel le veți sistematiza și veți ști cu exactitate unde se află fiecare tip de răsaduri.

Această metodă permite cultivarea unui număr mare de răsaduri și selecționarea ulterioară a celor mai puternice. În acest mod puteți să repicați doar plăntuțele sănătoase și puternice, care cel mai probabil se vor dezvolta bine și vor oferi recolte bogate. Și nu uitați de faptul că acest tip de cultivare permite economisirea semnificativă a spațiului, care deseori este limitat.

Încercați neapărat această metodă extraordinară! Suntem siguri că veți fi mulțumiți de ea!

Spor la grădinărit!