O metodă foarte simplă de înmulțire a tuiei. Aveți nevoie doar de o ramură!

Tuia veșnic verde este o plantă minunată: nepretențioasă, potrivită pentru cultivarea atât în grădină, cât și în ghivece. Există soiuri scunde și înalte de tuia. Ea este foarte decorativă, deoarece permite modelarea coroanei sale. Tuia mai are încă o proprietate minunată: înmulțirea ei poate fi realizată prin butași obișnuiți. Cel mai important este să cunoașteți câteva trucuri simple, ca să puteți realiza acest lucru.

Cei mai potriviți pentru butășire sunt lăstarii tineri, de 1 an. Alegeți ramura și, realizând o mișcare în jos, rupeți-o în apropiere de tulpină, cu tot cu baza sa.

Apoi baza ramurii trebuie scurtată cu grijă și trebuie îndepărtate rămurelele verzi inferioare de pe ea.

Butașii culeși și pregătiți în acest fel se unesc sub formă de legături, în funcție de soiuri. Apoi ei trebuie ținuți în soluție de stimulator de creștere (de exemplu, heteroauxină) timp de 6-24 ore. Trebuie să scufundați în soluție doar părțile butașilor, care ulterior vor ajunge în sol. Ulterior soluția rămasă se combină cu apă stătută și se toarnă la baza butașilor plantați.

Dacă butașii sunt mulți și fac parte din mai multe soiuri de tuia, atunci plantați-i sub formă de rânduri într-un recipient dreptunghiular, destul de mare. Coniferele iubesc substratul afânat, cu pH acid. Cel mai bine ar fi să adăugați turbă, nisip, substrat din flori de cocos și perlită în substratul pentru tuia.

Chiar înainte de plantare se recomandă să tăvăliți baza fiecărui butaș într-un stimulator de înrădăcinare. Unghiul de plantare depinde de soiul de tuia: cele drepte trebuie plantate vertical, iar cele târâtoare — ușor înclinate. Pe lângă acestea, în timpul plantării butașii trebuie orientați spre soare: se răsucește spre sud acea parte a butașului, care până atunci era „se uita” în sus.

După plantare butașii de tuia trebuie udați foarte bine. Recipientul, în care sunt plantați, este necesar să fie umbrit puțin sau să fie pus într-un loc semiumbros. Dacă veți face totul corect, peste doar 2-3 luni veți obține plante tinere, rezistente, cu rădăcini puternice.

Spor la grădinărit!