Omul înțelept, trecut prin viață, înțelege că trebuie să trăiești în prezent și să te bucuri de fiecare DORINȚĂ!

„Nu economisiți!” — înțelepciunea bunicii de la psihologul Liliya Grad.

Cu mulți ani în urmă, când încă trăia bunica mea înțeleaptă, într-o zi, înainte de Sfintele Paști, eu și mama mea atârnam draperiile noi. Atunci bunica ne-a spus un lucru minunat! Pe atunci acele draperii făceau parte din cel mai nou trend în materie de modă: cu lamberchin asimetric, ciucuri și alte elemente stilate. Ele nicicum nu voiau să se agațe de galerie și ne cădeau în cap… Iar noi ne supăram, ne răsuceam în toate părțile, râdeam și iarăși ne apucam de treabă.

CUVINTELE BUNICII ÎNȚELEPTE

— Cu destul de puțin timp în urmă aș fi sărit până la tavan, dacă aveam asemenea draperii, — a spus bunica. — Iar acum nu am niciun strop de dorință. Ea dispare, fetelor… dorința dispare. Pentru tot: și pentru lucruri, și pentru oameni.

Realizați totul, cât timp aveți dorință pentru aceasta. Cheltuiți banii pe mărunțișuri — nu economisiți! Mărunțișurile oferă fericire, iar economiile — nu. Pentru ce să strângeți banii? Pentru înmormântare? Încă nimeni nu a fost lăsat neînmormântat. Bucurați-vă, cât timp aveți bucurie. Iubiți, cât timp vreți.

După un timp nu veți mai avea nevoie nici de căldura altora. Nimic nu veți mai dori. Probabil firea noastră a fost creată intenționat în acest fel, ca să plecăm liniștiți, fără să ne agățăm nici de obiecte, nici de oameni.

Iată că și eu sunt pregătită să plec. Iar dacă acum aș putea reveni în anii tinereții, atunci aș trăi doar în prezent și m-aș bucura de fiecare dorință.

Bunica ne-a părăsit demult. Iar eu trăiesc anume așa: în prezent, bucurându-mă de fiecare dorință.

Autor — Liliya Grad