Ornament tunisian ușor, dar surprinzător de frumos. O metodă originală de croșetare a păturilor, eșarfelor și a șalurilor!

Croșetarea tunisiană este destul de populară în rândul meșterițelor din acest domeniu. Una dintre caracteristicile sale speciale este faptul că se lucrează după principiul „dus-întors”, adică fără a întoarce lucrarea la sfârșitul rândului. La început, se croșetează de la dreapta spre stânga, în mod clasic, iar apoi, la sfârșitul rândului – de la stânga la dreapta, revenind astfel la început. Modelul tunisian de mai jos este realizat în acest mod și nu este deloc complicat, principalul lucru este să înțelegeți puțin tehnica și să „prindeți gustul”.

AVEȚI NEVOIE DE:

– fire de croșetat de 3 culori (noi le-am marcat cu A, B și C);

– croșetă;

– foarfecă.

PAȘI DE URMAT:

1. Croșetați un lănțișor format dintr-un multiplu de 7 ochiuri libere. De fapt, puteți croșeta orice număr de ochiuri, în funcție de cât de mari sau mici doriți să fie pătrățelele dvs. De îndată ce veți realiza lungimea necesară a lanțului de ochiuri, începând cu al doilea ochi, introduceți croșeta în buclă și scoateți firul prin ea, lăsându-l pe croșetă. Repetați această procedură și cu următoarele ochiuri, până la sfârșitul rândului (unui pătrat). Trebuie să aveți 7 bucle pe croșetă.

2. Următorul rând îl vom croșeta de la stânga la dreapta. Pentru aceasta, luați un jeteu pe croșetă, trageți-l prin primul ochi de la margine, apoi luați din nou un jeteu, trageți-l prin următorul ochi și așa mai departe, până la sfârșitul rândului. Iată ce trebuie să obțineți: croșeta se va întoarce la început, astfel veți încheia primul rând. Acum, începând cu cel de-al doilea ochi din rândul anterior, introduceți croșeta în spatele peretelui din față și trageți din nou firul, lăsând-ul pe croșetă, și așa mai departe cu fiecare perete succesiv, până la sfârșitul rândului.

3. Pe croșetă veți avea 6 bucle. A șaptea o veți obține trecând croșeta prin următorul ochi din lanț și trăgând de asemenea firul. Croșetați din nou un rând în direcția opusă față de rândul anterior.

4. Continuați să croșetați astfel încă câteva rânduri pentru a obține un pătrat.

5. Pentru a croșeta următorul pătrat de aceeași culoare de pe rând, scoateți din nou pe croșetă 7 bucle, repetând punctul 1.

6. Iar pentru a croșeta următorul rând de pătrate într-o culoare diferită, atașați firul B de partea laterală a pătratului și trageți firul prin cele 6 ochiuri + al șaptelea ochi din pătratul următor (la intersecția celor două pătrate). Croșetați la fel, de la stânga la dreapta.

7. Principiul este exact același pentru primul și al doilea rând de pătrate.

8. Însă, pentru al treilea rând, va trebui să fixați firul C pe partea de la intersecția dintre primul și al doilea rând de pătrate și să croșetați 6 ochiuri libere. Apoi trageți firul prin fiecare dintre aceste 6 ochiuri + prindeți-l pe al șaptelea la începutul pătratului din al doilea rând.

9. Și croșetați în același mod.

10. Ultimul lucru pe care trebuie să-l învățați este cum să închideți părțile laterale pentru ca lucrarea să pară completă. Pentru a face acest lucru, atașați firul pe partea în care doriți să închideți colțul. Trageți firul prin cele 6 ochiuri + al șaptelea de pe pătratul adiacent. Croșetați invers, iar la sfârșit croșetați ultimele două ochiuri împreună.

11. Apoi, pentru fiecare rând nou, scoateți și croșetați din ce în ce mai puține ochiuri (5-4-3-2-1) pe măsură ce la sfârșit se croșetează câte două ochiuri împreună.

12. Iată ce ar trebui să obțineți. Culoarea albă de pe părțile laterale este folosită ca exemplu. În locul ei, puteți lua un alt fir, de a patra culoare.

Lucrarea arată foarte bine! În acest mod, puteți croșeta o pătură foarte frumoasă, o eșarfă sau un șal.

Spor la treabă!