Oțet de mere în condiții casnice: o rețetă care niciodată nu m-a dat de gol!

Rețetă de pregătire a oțetului de mere în condiții casnice, printr-o metodă pe care eu o urmez de cel puțin o dată pe an. Oțetul iese la fel ca și cel din magazin și poate fi utilizat pentru tot felul de conservații și mâncăruri.

INGREDIENTE:

– mere;

-90 ml de oțet de casă;

-2 linguri de zahar sau miere.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați bine merele și tăiați-le în bucăți. Acestea nu trebuie să fie stricate.

2. Puneți bucățile de mere în borcan. Trebuie să umpleți cel puțin o treime din borcan cu mere. Adăugați apă potabilă în borcan, lăsând o margine de patru degete libere pentru a preveni vărsarea spumei pe măsură ce oțetul va fermenta. Pentru a accelera procesul, puteți adăuga niște zahăr sau miere. Sau puteți adăuga oțet organic de mere, dacă aveți. Noi vom adăuga jumătate de pahar la un borcan de 7 l.

3. Amestecați bine ingredientele cu o lingură de lemn. Acoperiți borcanul cu o cârpă curată pentru a permite oțetului să respire. Depozitați borcanul într-un loc răcoros și întunecat. Dacă nu găsiți un loc întunecat, ar trebui să-l acoperiți cu un material gros și să-l feriți de lumina soarelui.

4. Încercați să amestecați cât mai des, pentru a ajuta la maturizarea acestuia și la scufundarea merelor până la baza recipientului. Așteptați ca merele să se lase complet la baza borcanului. Acest proces poate dura până la 12-15 zile, dacă în locuință este cald, sau mai mult, dacă este rece.

5. După ce merele s-au lăsat complet la baza borcanului, păstrați oțetul într-un loc răcoros și întunecat și așteptați să se maturizeze. În această etapă, nu-l mai amestecați niciodată, nici măcar nu îl mișcați.

6. După aproximativ 3 luni, oțetul este gata pentru filtrare. Folosiți o pungă de pânză pentru face acest lucru.

7. Transferați oțetul în sticle de sticlă. Asigurați-vă că scrieți data și fructele din care este făcut pe fiecare sticlă, pentru a nu se amesteca între ele.

8. Puneți toată pulpa de măr într-o bucată de tifon și scurgeți-o bine. Transferați oțetul rezultat în borcane separate. Depozitați oțetul tulbure separat de celelalte, deoarece acesta va necesita filtrare suplimentară după ce se limpezește.

9. Odată ce oțetul este gata, îl puteți folosi sau îl puteți depozita pentru o utilizare ulterioară. Oțetul care va fi folosit mai ales la murături ar trebui să fie odihnit timp de un an.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!