Pâine fără frământare, pe care oricine va reuși să o pregătească! Minim efort pentru un rezultat minunat!

Pâine fără frământare. Dacă nu ați copt pâine până acum, atunci vă recomandăm să începeți cu această rețetă. Este o metodă extrem de simplă cu un rezultat garantat.

Pâinea se pregătește atât de ușor, încât chiar și un copil s-ar descurca. Găsiți mai jos rețeta pas cu pas, inclusiv și câteva nuanțe importante. Dacă nu ați mai auzit despre o astfel de metodă, veți fi cu adevărat surprinși de cât simplă și ușoară este, dar și ce pâine minunată obțineți.

INGREDIENTE:

-400 gr de făină albă sau pentru pâine;

-1 gr de drojdie uscată sau drojdie instant (1/4 linguriță);

-300 gr de apă răcoroasă;

-8 gr de sare (1 linguriță cu vârf);

-puțină făină pentru blatul de lucru.

MOD DE PREPARARE:

1.În vasul cu făină cernută, adăugați sare și drojdie. Amestecați cu spatula.

2.Turnați treptat apa răcoroasă și începeți să frământați aluatul timp de aproximativ 30 de secunde. Dacă după aceste 30 de secunde a mai rămas făină neîncorporată, mai adăugați 1-2 linguri de apă. Ingredientele trebuie să se omogenizeze și să obțineți un aluat foarte lipicios.

3.Acoperiți vasul cu folie alimentară și îl dați la loc cald pentru cel puțin 12 ore, cel mult 18 ore. Aluatul trebuie să crească în volum și să devină poros. Să nu vă sperie faptul că aluatul este lichid, comparativ cu consistența obișnuită a aluatului de pâine.

Sfat. Vă recomandăm să lăsați aluatul pentru 18 ore, pentru că, conform experienței noastre, anume după această perioadă veți avea o pâine cu adevărat minunată.

4.Înfăinați din abundență blatul de lucru. Răsturnați aluatul, astfel încât partea inferioară din vas să fie la suprafață pe masa de lucru. Folosiți o spatulă pentru clătite sau una pentru aluat.

5.Presărați aluatul foarte lipicios cu puțină făină.

6.Împăturiți aluatul din toate părțile, pentru a-i da o formă rotundă, de parcă ați forma un plic. Dacă aluatul se lipește de mâini, întotdeauna aveți făină la îndemână. Apoi adunați toate părțile spre centru, formând astfel o chiflă mare. Aluatul este foarte lichid și această metodă ajută să oferiți pâinii o formă netedă și frumoasă.

7.Luați o hârtie de copt și o înfăinați bine, apoi transferați pe ea aluatul de pâine cu marginea în jos.

Sfat. Autorul acestei rețete Jim Lahei recomandă să folosim un prosop de bucătărie înfăinat din abundență cu făină de grâu sau de porumb. Însă noi am folosit hârtie de copt, pentru că, după dospire, aluatul trebuie transferat în cratiță și atunci când folosiți prosopul, puteți deteriora forma pâinii. Folosind hârtia de copt, pur și simplu o transferați împreună cu pâinea în cratiță.

8.Acoperiți aluatul cu un prosop de bucătărie și îl lăsați la dospit pentru 2 ore.

9.Pâinea fără frământare se coace în cratiță din fontă, o puneți în cuptorul rece, setați temperatura de 245-250°C și o încălziți timp de 30 de minute.

10.După 2 ore, aluatul va crește. Îl transferați imediat în cratița fierbinte. Dacă aluatul a dospit pe prosop, îl luați cu mâinile și îl așezați în cratiță. Puneți capacul și dați cratița la cuptor pentru 30 de minute, apoi scoateți capacul și coaceți pâinea încă timp de 20 de minute, la temperatura de 245-250°C.

11.Scoateți pâinea rumenă pe grătar și o lăsați să se răcească complet, abia atunci o puteți tăia.

Priviți ce frumusețe am copt. Veți reuși și dumneavoastră, poate chiar mai bine. La început coaja va fi tare, dar se va înmuia. Textura miezului este extraordinară și nici n-o să vă vină a crede că necesită atât de puțin efort.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!