Paisprezece idei geniale de utilizare a ruletei de măsură, despre existența cărora nici nu știam!

Probabil aveți acasă o riglă cu marcaj în centimetri, care de mai multe ori v-a ajutat să cumpărați mobilă sau să faceți reparații în apartament. În articolul nostru, vom analiza 7 variante de utilizare neobișnuită a ruletei, despre care nu ați știut!

1.Ați pățit vreodată să nu aveți de ce agăța capătul ruletei atunci când trebuie să măsurați o distanță mare? Priviți atent ruleta, la distanța de 2,5 cm de capăt se află o gaură specială, care vă va fi de mare ajutor în timpul măsurărilor. Pentru ea, e nevoie doar să bateți un mic cui în perete.

2.Folosiți carcasa pentru măsurarea unghiurilor. Nu este nevoie să îndoiți ruleta astfel:

Deoarece pe fiecare carcasă este indicată lungimea ei exactă:

Deci puteți măsura unghiurile în felul următor:

3.De asemenea, puteți măsura un unghi incomod cu ajutorul benzii de mascare și a ruletei. Pur și simplu faceți niște marcaje pe banda de mascare (cu bife, nu cu bețișoare, astfel va fi mai precis), apoi pur și simplu măsurați distanța între marcaje.

4.Verificați dacă ruleta dumneavoastră are o gaură pe capăt, cu ajutorul căreia este mult mai simplu să o agățați de cuie sau șuruburi, în felul următor:

5.Unele capete sunt magnetice. Iar atunci când scăpați un oarecare obiect, îl puteți ridica cu capătul ruletei, fără să coborâți de pe scaun, scară sau schele.

6.Puteți face un upgrade al ruletei dumneavoastră. Fixați de carcasă un picioruș de compas, cu ajutorul căruia veți realiza mult mai simplu marcajele:

7.Dacă fixați ruleta cu un cui sau șurub și o rotiți, obțineți un cerc perfect. Folosiți un creion sau un stilou ca să-l desenați:

8.Dacă vorbim despre gips carton, atunci este foarte comod să faceți marcaje într-un mod deosebit: faceți pe capătul ruletei niște crestături cu ajutorul unui tăietor de metal și realizați marcajele cu ele. Astfel nu veți avea nevoie nici de un creion:

9.E foarte simplu să faceți notițe pe ruletă. Lipiți o bandă de mascare pe carcasă și aveți la îndemână un creion. Când veți avea nevoie să scrieți o mărime sau o lungime, o faceți chiar pe bandă! Iar dacă treceți cu hârtia abrazivă peste carcasă, puteți face notițele chiar pe ea (cu creionul), apoi să le ștergeți cu radiera.

10.Puteți folosi ruleta pe post de calculator. Dacă e nevoie să împărțiți numărul în jumătate, măsurați lungimea necesară și îndoiți ruleta, iar în locul unde se îndoaie va fi numărul de care aveți nevoie. Iar dacă trebuie să scădeți rapid un oarecare număr, de exemplu din 2m 11cm să scădeți 1m 38cm, atunci măsurați lungimea de 2m 11cm, îndoiți ruleta, apoi găsiți marcajul de 1m 38cm. Îndoiți ruleta în acel loc și obțineți numărul de care aveți nevoie – 73.

11.Cu ajutorul ruletei, puteți realiza marcaje comode pentru găuri sau tăieturi. De exemplu, dacă trebuie să împărțiți scândura în 4 bucăți egale, trebuie să vă orientați după numărul puțin mai mare decât lățimea scândurii. De exemplu, lățimea scândurii este de 17 cm, măsurați ruleta la 20 cm și așezați-o pe diagonală. Astfel, le 5, 10, 15 și 20 cm vor fi locurile celor 4 bucăți, deși nu ați împărțit 17 la 4 și nu ați măsurat fiecare bucată până la milimetri.

12.De asemenea, cu o coală de hârtie sau o ruletă puteți marca tăietura transversală dreaptă a unei țevi. Deci luați foaia sau ruleta (moale, nu metalică), o înfășurați în jurul țevii și aliniați capetele, astfel încât să se unească perfect, obținând un unghi ideal de 90 grade.

13.Ca să aflați diametrul țevii, nu e neapărat să măsurați capătul. Cu ruleta, aflați lungimea cercului (îmbrățișând țeava) și împărțiți circumferința la 3,14 (numărul Pi).

14.Tot cu ruleta, puteți afla dacă aveți un unghi drept. După cum știm, încă din școală, suma pătratelor catetelor unui triunghi drept este egală cu pătratul ipotenuzei.

Sperăm că aceste trucuri vă vor fi de mare folos!