Pandișpanul înalt, preparat fără separarea albușurilor de gălbenușuri. Formula ideală!

Formula ideală a pandișpanului este următoarea: 1 măsură de făină: 1 măsură de zahăr: 1.7 măsuri de ouă (cântărite fără coajă)!

INGREDIENTE:

Pentru un pandișpan rotund, cu diametrul de 18 cm:

-244 g de ouă (4 bucăți mari);

-144 g de făină;

-144 g de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți ouăle și zahărul într-un bol adânc. Inițial pur și simplu amestecați-le puțin cu telurile mixerului oprit, ca să evitați răspândirea zahărului pe toată suprafața de lucru, după care începeți să le bateți cu mixerul. Este important să știți că spuma de ouă și zahăr nu este gata atunci când își mărește semnificativ volumul, ci în momentul, în care devine persistentă: atunci când urmele lăsate de spuma scursă de pe teluri se mențin timp de 9-10 secunde pe suprafața spumei din bol. Timpul de mixare depinde de puterea mixerului și este egal cu aproximativ 15 minute.

2.Adăugați făina cernută în spuma de ouă și zahăr. Inițial amestecați puțin cu mixerul oprit, ca să evitați răspândirea făinii pe toată suprafața de lucru. Apoi porniți mixerul și bateți aluatul până la omogenizare. Ca să evitați lăsarea lui (aluatul pentru pandișpan trebuie să fie pufos, prezentând multe bule de aer), acest proces trebuie să fie rapid, durând propriu-zis 15 secunde din momentul pornirii mixerului.

3.Tapetați fundul tăvii cu hârtie de copt. Ungeți-i pereții cu unt și presărați-i cu făină, scuturând excesul.

Mulți cofetari nu prelucrează pereții tăvii, afirmând că aluatul se fixează de metal și crește mai bine. Noi am realizat un asemenea experiment și nu am observat vreo diferență în înălțimile pandișpanelor obținute. Iar așa-numita „cămașă franțuzească”, adică suprafața unsă cu unt și presărată cu făină, permite scoaterea ușoară a preparatului din tavă.

4.Transferați aluatul în tava pregătită, răspândindu-l uniform.

5.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 175°C, așezându-o pe raftul mijlociu. Coaceți pandișpanul timp de 35-40 minute.

Nu deschideți ușa cuptorului, ca să verificați gradul de preparare, ci orientați-vă după indicele organoleptic: când bucătăria este învăluită de un miros plăcut de coptură, cel mai probabil pandișpanul este gata. Doar în acest moment verificați gradul de preparare prin testul cu scobitoarea: ea trebuie să iasă curată din mijlocul pandișpanului.

6.Scoateți pandișpanul din tavă și lăsați-l să se răcească pe grătar (dacă îl aveți) sau direct pe fundul tăvii.

7.Înveliți pandișpanul rece cu folie alimentară. Cel mai bine ar fi să-l folosiți pentru prepararea torturilor și prăjiturilor peste 24 ore: în acest timp el se va „matura” și, drept rezultat, se va tăia drept și frumos.

Datorită faptului că pandișpanul nu conține praf de copt, suprafața lui este dreaptă (fără „căciulă”).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!