Pare incredibil, dar asta nu este o claie de fân pe un stâlp, ci o adevărată minune a naturii!

Faceți cunoștință cu o pasăre uimitoare numită ”țesătorul sociabil”.

În deșertul Kalahari, în Africa de Sud, trăiesc păsările numite ”țesătorul sociabil” (Philetairus socius). Ele construiesc cuiburi masive, care de departe arată ca o claie uriașă de fân, care a căzut în mod inexplicabil pe un stâlp. Baza acestor cuiburi sunt, de obicei, copacii sau stâlpii telefonici.

Păsările fac un cadru din bețe mari, apoi construiesc pereți din ierburi uscate. Ele creează în cuib “camere” separate, care sunt căptușite cu iarbă mai moale și fibre. Vârfurile ascuțite ale paielor protejează tunelurile de intrare de prădători.

Aceste cuiburi sunt cele mai mari dintre toate cuiburile construite de păsări. În ele încap până la 100 de perechi de păsări. Adesea, într-un astfel de cuib imens trăiesc mai multe generații de țesători deodată.

1.

2.

Cuiburile sunt bine structurate și asigură păsărilor o temperatură mai favorabilă în comparație cu cea de afară. Camerele centrale rețin mai bine căldura și sunt folosite pentru somnul de noapte.

Camerele externe servesc ca adăposturi pe parcursul zilei. Acolo este o temperatură de 7-8 grade Celsius, în timp ce temperatura aerului este în intervalul de 16-33 de grade.

3.

Un astfel de cuib imens este împărțit în “camere”, în fiecare dintre care trăiește câte o pereche de păsări: mascul și femelă. Cele mai mari colonii pot exista timp de 100 de ani sau chiar mai mult.

4.

De ce această păsărică este numită astfel?

Păsările sunt numite “sociabile” nu pentru că trăiesc în colonii mari, ci pentru că împărtășesc cuiburile lor cu multe alte specii de păsări, inclusiv bufnițe, vulturi, cinteze și multe altele.

Păsările mari avertizează locuitorii cuibului de pericol. De asemenea, locuitorii cuibului află adesea de la alte păsări unde pot găsi mâncare.

5.

6.

7.

8.

9.

10.