Pasta de legume — sos, garnitură, aperitiv și conservă pentru iarnă în același timp!

Ca regulă, ajvar-ul se prepară din legume coapte pe grătar și este înnăbușit tot pe foc deschis. În mod tradițional el este pregătit în cantități uriașe (zeci de kilograme) de familii întregi, dar chiar și atunci când este gătit într-o bucătărie mică și confortabilă, el are un potențial culinar colosal. Echipa noastră se grăbește să vă facă cunoștință cu acest sos, garnitură, aperitiv și conservă pentru iarnă!

INGREDIENTE:

-6 roșii;

-4 ardei grași;

-2 vinete;

-2 cepe;

-5 căței de usturoi;

-3 linguri de oțet;

-o lingură de sare;

-2 linguri de zahăr;

-piper negru măcinat — după gust;

-ulei de floarea-soarelui — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Încingeți cuptorul până la 180-200°C. Așezați legumele spălate și uscate pe tava tapetată cu hârtie de copt, ca să nu se ardă. Coaceți-le până vor fi gata — vor prezenta pete întunecate, zeamă eliberată de sub coajă și moliciune.

2.Roșiile vor fi gata primele. Scoateți-le din cuptor, decojiți-le (dacă doriți) și tocați-le cu cuțitul până se vor transforma practic în piure.

3.Când vor fi gata celelalte legume, transferați ardeii într-o pungă, ca să se aburească puțin și să se curățe mai ușor. Iar vinetele se taie în jumătate și se scoate toată pulpa din ele cu ajutorul unei linguri, după care se toacă cu cuțitul.

4.Curățați ardeii de coji și tocați-i cât mai mărunt cu cuțitul. Adăugați-i în vasul, în care ați pus roșiile și vinetele. Nu folosiți blenderul sau robotul de bucătărie! Gustul ajvar-ului va fi modificat!

5.Mărunțiți ceapa și usturoiul. Prăjiți-le într-o cantitate mică de ulei. Adăugați legumele tocate și înnăbușiți totul pe foc mic, pe parcursul a circa 10 minute, până se va evapora tot lichidul excesiv.

6.Adăugați sarea, zahărul, piperul negru măcinat și oțetul. Opriți focul și lăsați ajvar-ul să se odihnească sub capac, pe parcursul a 30 minute. În acest timp gustul lui va deveni stabil și îi veți putea ajusta iuțeala și gradul de sărare.

7.Dacă vreți să conservați ajvar-ul, aceste ingrediente sunt suficiente pentru 3 borcane de 500 ml. În asemenea caz ajvar-ul trebuie înnăbușit cu 15 minute mai mult și transferat îndată în borcane sterilizate.

Puteți să adăugați un ardei iute în ajvar. Se consideră că adevărata rețetă a ajvar-ului presupune utilizarea unui singur tip de legume —ardeii. Dar, de fapt, ea poate include tot ce se găsește în grădină. Combinația dintre ardeii grași, vinete și roșii este răspândită și adorată de toți. Cel mai bine ar fi să conservați ajvar-ul în borcane mici: astfel el se va păstra mai mult timp. Iată toate secretele preparării delicioasei paste balcanice de legume.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!