Pastă de roșii și ardei grași (pentru iarnă)!

Pasta de roșii și ardei grași este groasă și aromată. Fierberea ei durează aproximativ 60 minute. Pregătiți-o și voi!

INGREDIENTE:

-roșii;

-ardei grași roșii;

-sare.

Noi am folosit 7 kg de roșii, 6 ardei grași mari și o lingură de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile. Îndepărtați-le cotoarele și tăiați-le în jumătăți sau sferturi.

2.Spălați ardeii grași, după care înlăturați-le codițele și semințele. Tăiați-i în bucăți.

3.Treceți legumele prin mașina de tocat carne, montându-i sita măruntă.

4.Transferați legumele pasate într-un tuci sau într-o cratiță cu fundul gros (noi am folosit 2 vase cu volumul de 5 litri). Adăugați sarea în ele. Amestecați foarte bine.

5.Puneți legumele pe foc și aduceți-le până la punctul de fierbere.

6.Apoi reduceți flacăra până la minim și așezați o strecurătoare măruntă pe suprafața tuciului/cratiței. Veți observa că în strecurătoare se va aduna un lichid relativ transparent. Trebuie să-l adunați cu ajutorul unui polonic și să-l transferați într-un alt vas. Astfel veți reduce timpul de fierbere și veți obține o pastă groasă de legume.

7.Noi am fiert legumele pe parcursul a 40 minute, amestecându-le periodic. În timpul acestui proces am îndepărtat 4 litri de lichid din ele.

8.Pasta de legume conține sâmburi și părticele de coajă de roșii. Dacă vă deranjează acest aspect și vreți să obțineți o pastă foarte fină, treceți-o printr-o strecurătoare măruntă. Noi pur și simplu am pasat-o cu blenderul.

9.După aceasta fierbeți pasta de legume pe focul minim, pe parcursul a încă 10-15 minute, amestecând frecvent.

10.Spălați foarte bine borcanele și capacele. Sterilizați-le prin metoda, care vă place. Noi am turnat câte 50 ml de apă în fiecare borcan și le-am încălzit timp de 5 minute în cuptorul cu microunde (pornit la puterea maximă). Iar capacele le-am clocotit în apă pe parcursul a 5 minute.

11.Transferați pasta fierbinte în borcanele sterilizate, închizându-le ermetic cu capacele sterilizate. Înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet, fără să le întoarceți cu capacele în jos.

12.O altă metodă de conservare a pastei de roșii și ardei este congelarea în pungi de plastic. Lăsați-o să se răcească complet, după care transferați-o în pungi mici, cu fermoar. Puneți toate pungile într-o pungă mai mare și dați-le la congelator.

13.Nu aruncați lichidul adunat în timpul fierberii legumelor. Puteți să-l conservați, să-l adăugați în ciorbe, să-l consumați ca pe o băutură răcoritoare sau să preparați marinada pentru roșiile conservate în oțet din el!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!