Păstrarea petuniilor până la primăvară. O super metodă!

Datorită abundenței de flori și masă vegetativă, multitudinii de soiuri și culori, petuniile au devenit unele dintre plantele decorative, care nu lipsesc din curțile, grădinile, terasele și balcoanele amatorilor de flori. Dar, din păcate, când vine toamna, trebuie să ne luăm rămas-bun de la aceste frumuseți nemaipomenite.

Dacă doriți să salvați un anumit soi de petunie sau să obțineți tufe frumoase și bogate chiar la început de primăvară, vă recomandăm să luați în considerație înmulțirea lor prin butași. Este o metodă simplă și eficientă, potrivită pentru orice tip de petunie (nu doar pentru cele care se înmulțesc pe cale vegetativă)!

AVEȚI NEVOIE DE:

-un foarfece de grădinărit;

-stimulator pentru înrădăcinare (opțional);

-o caserolă mare (de unică folosință), o jardinieră sau ghivece mici;

-substrat universal (cu pH aproape neutru) sau pastile de pământ (pentru răsaduri);

-apă;

-un bețișor;

-pungi de plastic.

MOD DE LUCRU:

1.Tăiați rămurele sănătoase, cu lungimea de 5-7 cm, de pe vârfurile lăstarilor de petunie, chiar dacă majoritatea lor prezintă boboci sau flori.

2.Îndepărtați frunzele inferioare de pe fiecare butaș, astfel încât tulpina lui să rămână dezgolită și să prezinte doar 2 rânduri de frunze superioare.

3.Apoi înlăturați bobocul sau floarea din vârful butașului, pentru ca el să-și îndrepte toate forțele spre înrădăcinare.

4.Pregătiți în acest fel toți butașii, de care aveți nevoie.

5.Puneți un strat de câțiva centimetri de substrat umed în recipientul/recipientele, în care veți înrădăcina butașii.

6.Scufundați tulpina fiecărui butaș în stimulatorul de înrădăcinare.

7.Apoi realizați o adâncitură cu bețișorul în substrat și introduceți butașul în ea. Presați substratul din jurul butașului, ca să intre bine în contact cu el.

8.Dacă doriți, puteți să plantați butașii în pastile de pământ.

9.Acoperiți recipientele cu capace sau pungi de plastic, ca să creați efectul de seră, pe parcursul perioadei de înrădăcinare. Puneți-le într-un loc iluminat natural sau artificial.

10.Butașii încep să dezvolte rădăcini peste 7-14 zile: plăntuțele înrădăcinate devin stabile și nu ies din substrat, dacă sunt trase. Nu este necesar să le udați substratul în perioada respectivă (doar dacă nu l-ați umezit suficient la început și a reușit să se usuce până la apariția rădăcinilor).

De asemenea, dacă doriți, puteți să mutați ghivecele cu petunii în casă pe timpul sezonului rece: țineți-le într-un loc răcoros (15-18°C) și udați-le rar pe parcursul iernii. Dar înainte de aceasta prelucrați-le neapărat cu soluții insecticide, ca să nu permiteți pătrunderea dăunătorilor (musculița albă, acarienii etc.) de afară în interior: ei pot ataca plantele de cameră sau răsadurile. Noi preferăm varianta cu butașii, deoarece este mai simplă: permite economisirea spațiului și combaterea mai ușoară a dăunătorilor, dacă aceștia apar.

Spor la grădinărit!