Pateuri dospite cu varză. Gustul lor nu poate fi redat prin cuvinte!

Cine nu iubește pateurile cu varză? Nu ne putem imagina o asemenea persoană. Vă oferim o rețetă de pateuri delicioase și aerate. Apropo, dacă deseori pregătiți brânză dulce de vaci (de casă) și vă rămâne zerul, puteți să preparați aluatul pe baza lui.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 g de făină;

-300 g de zer (puteți să-l înlocuiți cu 250 ml de lapte + 50 ml de apă);

-80 g de unt (puteți să-l înlocuiți cu ulei);

-7-8 g de drojdie uscată (2 lingurițe cu vârf mic);

-un ou;

-o lingură de zahăr (30 g);

-o linguriță de sare.

Pentru umplutură:

-700 g de varză albă;

-200 g de ceapă (o ceapă mare) — opțional;

-sare, piper negru măcinat, verdeață — după gust;

-ulei — pentru prăjit.

Suplimentar: un ou întreg/un gălbenuș bătut cu puțin lapte/unt topit — pentru ungerea pateurilor.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți drojdia uscată, o linguriță de zahăr, 2 lingurițe de făină și 50 ml de zer încălzit până la 30-35°C într-un pahar sau bol. Amestecați și lăsați compoziția să se odihnească până se va acoperi cu „căciula” spumoasă caracteristică.

2.Bateți oul cu furculița până se va omogeniza.

3.Lăsați untul să se încălzească până la temperatura camerei sau topiți-l și lăsați-l să se răcească.

4.Cerneți făina rămasă într-un vas potrivit. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și turnați plămădeala, oul și 250 ml de zer călduț, amestecat cu zahărul rămas, în ea. Amestecați și lăsați aluatul să se odihnească pe parcursul a 20 minute, pentru ca umezeala să se răspândească uniform prin el.

5.Adăugați sarea (cel mai bine ar fi să o dizolvați în prealabil într-o cantitate mică de apă) și încorporați treptat untul în aluat.

6.Puneți aluatul pe suprafața de lucru, presărată cu făină și frământați-l bine, pe parcursul a 10 minute, până va deveni elastic și nelipicios. În funcție de necesitate, mai adăugați puțină făină. Aveți grijă să nu exagerați, ca să nu îmbibați aluatul cu prea multă făină.

7.Modelați aluatul sub formă de bilă. Puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Ungeți-i suprafața cu ulei și lăsați-l să dospească timp de 1-1.5 ore într-un loc călduros.

Puteți să-i verificați cu ușurință gradul de dospire: realizați cu degetul o depresiune pe suprafața lui și urmăriți rezultatul. Dacă ea va dispărea, înseamnă că aluatul încă dospește. Dacă depresiunea se va menține, este momentul să presați aluatul, ca să scoateți bioxidul de carbon din el și să-l îmbogățiți cu oxigen.

8.Presați aluatul și lăsați-l să dospească încă o dată. Timpul total de dospire este de aproximativ 2.5 ore.

9.Puneți aluatul pe suprafața de lucru, presărată cu făină și întindeți-l sub formă de baton. Divizați-l în bucățele egale.

10.Modelați bucățelele de aluat sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu folie alimentară sau un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească timp de 10-15 minute. Noi am obținut 17 biluțe de aluat.

11.Cât timp aluatul dospește pregătiți umplutura: tăiați ceapa în cubulețe și mărunțiți varza.

12.Prăjiți ceapa în puțin ulei până se va rumeni puțin.

13.Adăugați varza. Când aceasta se va prăji, reduceți flacăra, acoperiți tigaia cu un capac și înnăbușiți umplutura până va fi aproape gata.

14.Cu 5 minute înainte de terminarea timpului de preparare sărați umplutura și lăsați-o să se gătească până va fi gata fără capac, ca să se evapore tot lichidul. Dacă doriți, puteți să adăugați piper negru măcinat și verdeață mărunțită în ea.

15.Modelați pateurile: luați o biluță de aluat și întindeți-o cu mâinile sau sucitorul sub formă de turtiță rotundă.

16.Puneți 2 lingurițe de umplutură de varză în mijlocul ei, după care lipiți-i marginile peste umplutură, acoperindu-o complet. Oferiți pateului obținut o formă îngrijită.

17.Așezați pateurile pe tava tapetată cu hârtie de copt — cu „cusătura” în jos. Lăsați-le să se odihnească timp de 30-40 minute.

18.Ungeți-le cu ou bătut sau unt topit.

19.Coaceți-le timp de 25-30 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C.

20.Lăsați-le puțin să se răcească, acoperindu-le cu un prosop curat de bucătărie. Serviți-le cu multă plăcere!

Este foarte important să frământați bine aluatul: astfel glutenul din făină se înmoaie și formează o carcasă pe suprafața aluatului, menținând bioxidul de carbon în interiorul lui. De asemenea, trebuie să știți că produsele preparate din aluatul, care nu a dospit bine, sunt „grele”, iar aluatul, care a dospit prea mult, are miros de alcool și gust acrișor.

Dacă doriți, puteți să adăugați ouă fierte, ciuperci, carne de pui, carne tocată sau pește în umplutura de varză. Experimentați și găsiți varianta ideală pentru dumneavoastră!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!