Pateuri moi ca puful: fără bicarbonat de sodiu și produse lactate!

Vă prezentăm o rețetă de pateuri prăjite pe tigaie cu umplutură de cartofi și varză. Însă dvs. puteți opta pentru umplutura dvs. preferată. Aluatul acestor pateuri este foarte reușit, poros, fin și delicios, fiind pregătit pe bază de zeama în care au fiert cartofii. Vă recomandăm să încercați și dvs. să pregătiți această bunătate de gustare la cină!

INGREDIENTE:

Pentru umplutură (jumătate de porție):

– 4 cartofi mari fierți;

– sare și piper negru măcinat (după gust);

– 2 ceape;

– 1 polonic de zeamă de cartofi;

– unt (după gust);

Pentru aluat:

– 600 ml de zeamă de cartofi (fără sare);

– 30 g de drojdie proaspătă;

– 2 lingurițe de sare;

– 4 lingurițe de zahăr;

– 4 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 1000-1100 g de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți umplutura: prăjiți ceapa tăiată în formă de cubulețe într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până când se rumenește. Amestecați-o cu piureul de cartofi, untul și un pic de zeamă în care au fiert cartofii. Asezonați umplutura cu sare și piper negru măcinat după gust. Lăsați umplutura să se răcească.

2. Pregătiți aluatul: turnați zeama de cartofi într-un bol adânc. Adăugați zahărul, drojdia proaspătă și amestecați foarte bine cu telul.

3. După aceasta, începeți să încorporați treptat făina și sarea și să frământați un aluat moale, omogen și nelipicios de mâini. Pe parcursul frământării, încorporați și uleiul vegetal. Dacă vedeți că aluatul se lipește de mâini, nu adăugați făină, ci ungeți-vă palmele cu ulei și frământați-l timp de aproximativ 10 minute pe masă, până când va deveni neted.

Sfat: Noi frământăm aluatul pe bază de zeamă de cartofi. Dacă și dvs. îl veți frământa astfel, atunci când fierbeți cartofii, nu adăugați sare în apă, astfel încât aluatul să nu iasă prea sărat. Noi am folosit aproximativ 970 g de făină.

4. Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei vegetal și acoperiți-l cu o folie și un prosop. Lăsați-l să dospească timp de 45 minute.

5. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal și tăiați-l în jumătate. Modelați un șnur din prima parte și tăiați-l în bucățele de 60 g. Modelați-le în formă de bile. Noi am obținut 15 bile. Acoperiți-le cu o folie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 10 minute.

6. Modelați pateurile: turtiți cu degetele câte o biluță de aluat, adăugați o lingură de umplutură în centru și lipiți marginile deasupra ei. Aduceți colțurile spre mijloc, aplatizați-le puțin, ca să obțineți o formă ovală și plată. Puneți-le pe un platou uns cu ulei vegetal (cu „cusătura” în jos) și mai lăsați pateurile să se „odihnească” timp de 5-7 minute sub o folie.

*Procedați la fel și cu cea de-a doua parte de aluat. Doar că pentru celelalte 15 pateuri noi vom folosi o umplutură de varză.

7. Prăjiți pateurile la foc mediu, într-un vas încins cu suficient ulei vegetal, până când se vor rumeni pe ambele părți.

8. Scoateți-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie, pentru a îndepărta excesul de ulei. Savurați pateurile obținute cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!