Piftia poate fi servită și pe porții! Când nu aveți mulți oaspeți, o puteți pregăti în căni!

De obicei, piftia se pregătește în porții mari, ceea ce este destul de incomod dacă nu aveți mulți oaspeți sau dacă nu doriți să până când fiecare farfurie se va închega în frigider. Astăzi vă vom arăta o metodă genială, datorită căreia veți putea pregăti piftia în porții mici, cum ar fi în căni: acum, fiecare invitat la masă își va primi porția sa.

INGREDIENTE:

Pentru piftie:

– 8 pulpe inferioare de pui (1 kg) (greutate netă după fierbere, fără oase sau piele – 420 g);

– 1,5 l de apă filtrată;

– 1 ceapă (80-100 g);

– 1 morcov (50-60 g);

– 2 frunze de dafin;

– 8-10 boabe de piper negru;

– 5 boabe de ienibahar;

– 1 lingură de sare;

– 25 g de gelatină + 60 ml de apă rece;

– 600 ml de zeamă;

– 3 căței de usturoi;

Pentru decor:

– 50-70 g de porumb conservat;

– 50-70 g de mazăre conservată;

– 50-70 g de rodie;

– 10-15 g de frunze de pătrunjel;

– morcov fiert (din zeamă) (opțional).

*Pentru această rețetă, puteți folosi orice fel de carne, deoarece vom adăuga gelatină și piftia se va închega cu siguranță.

MOD DE PREPARARE:

1. Puneți carnea de pui într-o cratiță, turnați apă peste ea, astfel încât să o acoperiți și puneți-o pe plită cu cpacul acoperit. Aduceți lichidul în punctul de fierbere, apoi mai lăsați carnea să fiarbă timp de câteva minute. După aceasta, scurgeți prima apă, spălați bine carnea și turnați alta apă curată (filtrată) deasupra. Astfel, piftia va fi mai limpede. Cu prima apă s-a scurs și spuma și proteinele în plus.

2. Puneți ceapa întreagă și morcovul decojit în cratiță. De asemenea, adăugați sarea, boabele de piper negru și de ienibahar și frunzele de dafin. Puneți cratița pe aragaz, aduceți lichidul în punctul de fierbere, apoi reduceți focul la mic. Fierbeți zeama la foc mic timp de 40 de minute, până când carnea va fi gata.

Sfat: Când adăugați apa filtrată, să luați în calcul faptul că, în final, trebuie să obțineți 600 ml de zeamă, dacă aveți căni ca ale noastre. Sau calculați volumul în funcție de recipientele dvs.

3. După aceasta, scoateți carnea, ceapa și morcovul pe un platou. Lăsați-le să se răcească. Iar zeama scoateți-o de pe foc și adăugați în ea cățeii de usturoi trecuți prin presă. Lăsați-o deoparte, fără capac, ca să se aromatizeze cu gustul și mirosul usturoiului.

4. Între timp, într-un recipient potrivit, combinați gelatina cu apa rece. Lăsați-o deoparte pentru 5 minute, astfel încât să se hidrateze bine.

5. Pregătiți cănile în care veți combina toate ingredientele pentru piftie. Noi vom folosi 4 căni cu capacitatea de 300 ml. De asemenea, pregătiți restul ingredientelor conservate. Iar morcovul tăiați-l în formă de cubulețe. De asemenea, îl puteți tăia și în formă de rondele sau floricele, dacă doriți. Iar dacă nu iubiți morcovul, îl puteți înlocui cu ouă fierte de prepeliță.

6. La baza fiecărei căni, puneți câteva cubulețe de morcov, apoi 2-3 frunze de pătrunjel, câteva boabe de rodie, mazăre verde și porumb conservat.

7. De îndată ce carnea s-a răcit, îndepărtați pielea și osul și rupeți carnea în fibre.

8. Împărțiți carnea obținută în patru părți egale și așezați-o peste restul ingredientelor din căni.

9. Deasupra cărnii, adăugați încă un strat de aceleași ingrediente pe care le-ați adăugat la baza cănilor – morcov, pătrunjel, rodie, mazăre verde și porumb.

10. Acum, strecurați zeama cu ajutorul unei site.

11. Între timp, s-a hidratat bine și gelatina. Topiți-o în cuptorul cu microunde, adăugați-o în zeamă și amestecați.

12. A rămas să turnați zeama obținută în căni. În acest scop, puteți folosi un polonic sau un pahar.

13. Acum, transferați piftia în frigider pentru 2-3 ore, ca să se închege bine. Iar dacă dispuneți de timp, o puteți lăsa și peste noapte.

14. Pentru a scoate piftia din căni, va fi suficient să introduceți vârful unui cuțit până la bază, ca să permiteți aerului să intre. Apoi întoarceți cana cu susul în jos și piftia va ieși cu ușurință din ea.

15. Priviți ce piftie minunată am obținut! Aceasta își păstrează bine forma, are o aromă încântătoare, iar gustul – este de nota zece! Serviți-o pe masa de sărbătoare cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!