Plăcintă ”Floarea-soarelui” cu două umpluturi gustoase: de carne și de brânză!

Să încercăm împreună această plăcintă delicioasă și aspectuoasă. Cu un singur preparat veți satisface toate gusturile, deoarece plăcinta conține umplutură de carne și umplutură de brânză.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 gr de făină cernută;

-150 ml de lapte;

-50 ml de apă;

-1 ou;

-13-14 gr de drojdie proaspătă (sau 5 gr de drojdie uscată);

-60 gr de unt;

-1 lingură de zahăr (25 gr);

-1 linguriță de sare (5 gr).

Pentru umplutură:

-250 gr de carne tocată;

-150 gr de ceapă;

-3 gr de sare;

-piper negru – după gust;

-300 gr de mozzarella, brânză telemea, brânză feta etc. sau amestec de brânzeturi;

-verdeață proaspătă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pentru umplutura cu carne, puteți folosi carne tocată sau carne fiartă. De asemenea, o puteți trece prin mașina de tocat carne sau o tăiați bucăți.

2.Mărunțiți drojdia în apă caldă (30°С) și amestecați. Dacă folosiți drojdie de calitate, atunci asta e tot ce trebuie să faceți. Dacă încercați drojdia pentru prima dată, atunci e nevoie să o activați: adăugați 1 linguriță de zahăr și 1 linguriță de făină (ambele din cantitatea totală), amestecați și lăsați compoziția pentru 10-20 de minute, până se formează spuma.

3.Puneți la o parte 1 lingură cu vârf de făină, iar în vasul cu cantitatea rămasă, adăugați sare și amestecați.

4.Topiți untul și bateți oul cu furculița, adăugând zahărul rămas.

5.Faceți o adâncitură în vasul cu făină și turnați oul, laptele la temperatura camerei și drojdia.

6.Amestecați, adăugați untul topit și frământați aluatul, cât să se încorporeze untul.

Sfat. Dacă doriți ca aluatul să dospească bine, folosind o cantitatea mică de drojdie, atunci nu permiteți ca aceasta să intre în contact cu sarea și cu grăsimea. Adică, sarea trebuie să o amestecați cu făină, iar grăsimea să o încorporați la final.

7.Înfăinați suprafața de lucru (cu făină din cantitatea păstrată anterior), transferați aluatul și îl frământați timp de 7-8 minute, până devine neted și omogen. Ulterior, dacă mai e nevoie, mai presărați făină, la fel din cantitatea păstrată.

8.Rotunjiți aluatul, ungeți vasul cu ulei, puneți aluatul și îl întoarceți de câteva ori, cât să se acopere și el cu ulei. Acoperiți vasul cu folie alimentară, faceți câteva găuri și dați aluatul la loc cald pentru 40-70 de minute, în funcție de drojdie.

9.Pregătiți umpluturile. Tăiați ceapa cuburi mici, apoi o prăjiți pe tigaia înfierbântată cu ulei, până se rumenește ușor.

10.Adăugați carnea tocată și prăjiți totul la foc mare, până carnea își schimbă culoarea.

11.Condimentați umplutura cu sare și piper negru, și o mai țineți la foc timp de câteva minute. Opțional, la final puteți adăuga verdeață mărunțită.

12.Pentru a doua umplutură, pasați brânza telemea sau feta cu furculița, iar mozzarella o treceți prin răzătoarea mare. Adăugați verdeață mărunțită și amestecați.

13.Aduceți marginile aluatului spre centru și îl împărțiți în jumătate (2 bucăți a câte aproximativ 370 gr fiecare).

14.Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei și rotunjiți ambele bucăți de aluat. Ungeți și aluatul cu ulei și îl lăsați să se odihnească timp de 15 minute.

15.Luați o bucată de aluat și întindeți o lipie rotundă cu diametrul de 30 cm, pe suprafața înfăinată.

16.Transferați lipia pe hârtie de copt, în mijloc adăugați umplutura de carne, iar în jurul ei repartizați umplutura de brânză. Între cele două umpluturi, trebuie să păstrați o mică distanță.

17.Întindeți cea de-a doua bucată de aluat într-o lipie cu diametrul de 31 cm.

18.Dacă aveți o farfurie de aceeași mărime cu umplutura de carne, atunci acoperiți-o și apăsați. Dacă nu, pur și simplu presați ușor cu mâna.

19.Apoi, tăiați umplutura de brânză în bucăți egale. Străduiți-vă să nu tăiați hârtia de copt.

20.Lipiți marginea fiecărei petale și una din părțile laterale, apoi le întoarceți la 90°С, astfel încât tăietura să fie în sus. Deschideți puțin petalele.

21.Transferați floarea-soarelui pe tava de copt și o lăsați să se odihnească timp de 15 minute.

22.Porniți cuptorul la 180°С, ungeți plăcinta cu gălbenuș bătut cu 1 linguriță de lapte și presărați mijlocul cu mac, semințe de floarea-soarelui sau susan negru.

23.Dați tava la cuptorul, care încă nu a reușit să se înfierbânte, pentru 30-35 de minute. Dacă plăcinta începe să se rumenească prea tare la suprafață, acoperiți-o cu hârtie de copt.

24.Scoateți plăcinta din cuptor, o acoperiți cu un prosop curat și o lăsați să se rcăorească.

Rezultatul este frumos, dar și delicios în același timp. Urmați rețeta pas cu pas și veți obține o plăcintă la fel de bună ca a noastră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!