Plăcinta gasconă cu mere „Voalul miresei” (Croustade)!

Această plăcintă minunată, a cărei rețetă provine din gastronomia franceză, se prepară cu multe mere delicioase și numeroase foi de aluat filo. Este crocantă la exterior și suculentă la interior! Preparați-o neapărat!

INGREDIENTE (PENTRU O PLĂCINTĂ CU DIAMETRUL DE 18 CM):

Pentru aluatul filo (8-10 foi):

-180 g de făină (+ pentru modelat);

-90 ml de lapte;

-un gălbenuș de ou;

-1/3 linguriță de sare;

-¾ linguriță de praf de copt;

-30 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros).

Dacă nu vreți să pregătiți aluatul filo de sine stătător, puteți să-l folosiți pe cel din comerț!

Pentru umplutură:

-1.2 kg de mere;

-100 g de zahăr brun (sau alb);

-2 linguri de suc de lămâie;

-coaja rasă de pe o lămâie medie;

-½ linguriță de scorțișoară măcinată;

-½ linguriță de extract de vanilie;

-30 g de unt.

Altele:

-80 g de zahăr;

-70 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: cerneți făina în bolul de la mixer. Adăugați sarea, praful de copt, laptele cald, gălbenușul de ou și uleiul. Frământați aluatul (durează aproximativ 4 minute). El trebuie să fie moale, neted, omogen și nelipicios.

Dacă nu aveți mixer, frământați aluatul cu mâinile: procesul durează puțin mai mult, dar rezultatul este la fel de bun.

2.Înveliți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” timp de 30 minute la temperatura camerei.

3.Între timp pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și cotoare. Tăiați-le în cubulețe. Puneți-le într-un bol adânc și amestecați-le cu coaja și sucul de lămâie.

4.Topiți untul într-o tigaie încăpătoare. Adăugați merele și înnăbușiți-le pe foc mic, pe parcursul a aproximativ 5 minute, până se vor înmuia. Amestecați-le periodic, ca să nu se ardă.

5.Apoi adăugați zahărul brun, scorțișoara măcinată și extractul de vanilie. Amestecați și continuați să gătiți merele până la topirea completă a zahărului.

6.Luați compoziția de mere de pe foc și lăsați-o să se răcească.

7.Divizați aluatul în 8-10 bucățele, modelându-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu folie alimentară, ca să nu se usuce.

8.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu grosimea de circa 2 mm.

9.Suprapuneți turtițele obținute în grămăjoare a câte 5 bucăți, presărându-o pe fiecare dintre ele cu multă făină (sau făină combinată cu amidon de porumb).

10.Luați fiecare grămăjoară de turtițe și începeți să o întindeți cu sucitorul. Drept rezultat, veți obține 5 foi foarte subțiri, aproape transparente, de aluat. Înainte de utilizare îndepărtați excesul de făină de pe ele, folosind o pensulă de cofetărie.

Este important ca turtițele să fie separate de straturi generoase de făină: altfel nu veți obține 5 foi subțiri de aluat, ci una groasă.

11.Cât timp întindeți celelalte foi de aluat, acoperiți-le pe primele cu un prosop umed.

12.Asamblați prăjitura: ungeți tava cu unt. Așezați 5 foi de aluat filo în ea, ungându-o pe fiecare dintre ele cu unt topit și presărându-o cu zahăr. Marginile lor trebuie să atârne liber înafara tăvii. Nu vă străduiți prea mult să le aranjați, deoarece prăjitura trebuie să aibă aspectul unei țesături șifonate!!!

Astfel, prima foaie trebuie să acopere complet fundul și pereții tăvii.

Următoarele trei foi trebuie să acopere doar jumătate din fundul și pereții tăvii: așezați-le alternant — când pe o parte, când pe cealaltă parte a tăvii.

A cincea foaie de aluat se pliază și se așează doar pe fundul tăvii.

13.Răspândiți uniform compoziția de mere în tavă.

14.Acoperiți umplutura cu celelalte foi de aluat, suprapunându-le. Nu uitați să le ungeți bine cu unt topit și să le presărați cu zahăr.

15.Apoi adunați marginile fiecărei foi de aluat spre centrul tăvii, ungându-le și pe acestea cu unt topit. Foaia superioară trebuie adunată complet spre mijlocul tăvii, iar marginile celorlalte foi se aranjează în jurul foii precedente. În timpul acestui proces țineți minte că plăcinta trebuie să aibă un aspect șifonat.

16.Ungeți suprafața plăcintei cu untul rămas și presărați-o cu zahăr.

17.Coaceți-o timp de 25-30 minute în cuptorul preîncălzit până la 190°C.

18.Lăsați-o să se răcească complet. Apoi scoateți-o cu grijă din tavă și transferați-o pe un platou.

19.Porționați-o și serviți-o.

Dacă veți găti plăcinta cu aluat din comerț, prepararea ei va dura mult mai puțin. Este delicioasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!