Placintă turnată cu varză și ficat – rețeta unui aluat delicat pe bază de chefir și smântână fermentată!

Plăcintă turnată cu varză și ficat. Plăcintele turnate nu în zadar și-au câștigat popularitatea printre gospodine pentru preparare rapidă, diversitatea umpluturilor și rețetelor de aluat. Avantajul acestor plăcinte constă în faptul că umplutura poate fi pregătită prealabil, iar după ce porniți cuptorul, preparați aluatul timp de 5 minute și dați plăcinta la copt. Astăzi pregătim una din aceste plăcinte delicioase, cu umplutură de varză murată și ficat de găină. În comparație cu alte rețete, aluatul pentru această plăcintă conține unt topit, ceea ce o face mai moale și delicată, de se topește în gruă.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-300 gr de chefir, iaurt sau lapte acru;

-100 gr de smântână fermentată;

-100 gr de unt;

-2 ouă;

-1/2 linguriță de sare;

-1 lingură cu vârf de zahăr;

-250 gr de făină;

-10 gr de praf de copt.

Pentru umplutură:

-400 gr de varză murată;

-200 gr de ficat de pui;

-1 ceapă mare (150-200 gr);

-30 gr de ulei;

-sare, piper negru și zahăr – după gust;

-1 ou crud.

Pentru formă:

-10 gr de unt;

-30 gr de pesmet (făină sau griș).

-1 linguriță de semințe de susan.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți umplutura. Puneți tigaia la foc, turnați ulei și îl înfierbântați.

2.Tăiați ceapa cuburi mici și o prăjiți, până devine aurie la culoare.

3.Tăiați ficățeii bucăți mici, îi adăugați în tigaie, amestecați și adăugați piper negru. Îi gătiți, până sunt gata, dar aveți grijă să nu-i uscați prea tare.

Sfat. În loc de ficăței, puteți folosi carne tocată sau ciuperci.

4.Dacă varza dumneavoastră murată este fâșii lungi, atunci o tăiați bucăți mai mici. Astfel va fi mai comod să porționați plăcinta. Dacă varza este prea acră, o clătiți și o scurgeți bine.

5.Adăugați varza în tigaie și prăjiți totul la foc mare, timp de 4-5 minute, până se rumenește ușor. Gustați umplutura și mai adăugați sare, piper și poate chiar zahăr, dacă varza este prea acră.

6.Transferați umplutura într-un vas, să se răcească mai repede.

7.Pregătiți aluatul. Bateți ouăle cu chefir, smântână și unt foarte moale, practic topit. Adăugați sare și zahăr, apoi amestecați foarte bine, până la omgenizare și până se dizolvă sarea și zahărul.

8.Combinați făina cernută și praful de copt. Încorporați, în câteva etape, amestecul de ingrediente uscate în compoziția lichidă. Amestecați, cât să obțineți un aluat omogen, fără cocoloașe, de consistența celui pentru blinii.

9.Adăugați 1 ou în umplutura rece și amestecați bine.

10.Ungeți baza și pereții formei (26 cm) cu unt moale, apoi presărați pesmetul. Turnați jumătate din cantitatea de aluat în formă, nivelați, adăugați umplutura și o repartizați uniform, păstrând cel puțin 1 cm până la margini.

11.Acoperiți umplutura cu aluatul rămas, apoi presărați plăcinta (opțional) cu susan, chimen sau pesmet.

12.Timpul de coacere este de 50-60 de minute la temperatura de 170-180°С, în dependență de cuptor și forma în care se fa coace plăcinta. Faceți testul scobitorii.

13.Scoateți plăcinta din cuptor, acoperiți forma cu o farfurie sau tocător, răsturnați plăcinta și îndepărtați forma. Apoi mai răsturnați o dată plăcinta pe platoul de servire.

Plăcinta este foarte apetisantă și rumenă, se taie ușor. Dacă nu știți ce cină gustoasă să preparați familiei, vă recomandăm să încercați această plăcintă consistentă. Gustul său este unul deosebit: aluatul dulciu se combină perfect cu umplutura prăjită de varză, ceapa aurie și ficățeii delicați. După prima degustare, cu siguranță veți dori să o pregătiți din nou!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!