Plantarea răsadurilor ”în melci” – o metodă reală de a economisi timp și spațiu!

Sub formă de ”melc” pot fi cultivate mai multe tipuri de semințe: de la flori până la legume și căpșune. Cel mai important este să țineți cont de adâncimea de plantare și cât de des pot fi semănate semințele, fără să suprasolicitați construcția, pentru ca mai apoi să nu fie afectat sistemul radicular.

De asemenea, este comod faptul că într-un “melc” pot fi plantate mai multe culturi simultan, folosind un cuțit de unică folosință sau un băț de înghețată ca delimitator.

Răsadurile obținute în acest mod pot fi utilizate atât pentru transplantarea ulterioară, cât și pentru plantarea directă în câmp. În acest caz, distanța între semințe va fi diferită. Pentru plantarea în câmp, semințele se seamănă mai rar.

Materiale necesare pentru crearea ”melcului”

Pentru rulare puteți folosi orice: începând cu hârtia igienică așezată în câteva straturi sau fâșii de carton și finisând cu pânza, folie de polietilenă sau folie subțire (2 mm) din poliuretan pentru izolarea laminatului.

Va trebui să țineți cont de caracteristicile materialului. Hârtia se poate înmuia: atunci când veți planta răsadurile în câmp, va fi imposibil să desfaceți melcul, în schimb, o puteți separa foarte ușor.

Pânza, în caz de necesitate, o puteți tăia în fragmente. Folia din poliuretan este bună, deoarece poate fi utilizată în mod repetat. În același timp, materialul permite aerului să treacă și nu menține umiditatea.

Folia de polietilenă este potrivită doar în cazul când răsadurile vor fi transplantate imediat după germinare. De altfel, sistemul radicular poate să putrezească.

De ce trebuie să țineți cont atunci când răsuciți ”melcul”

Lățimea fâșiilor pentru viitorul melc nu trebuie să depășească 12-15 cm. Această distanță este suficientă pentru dezvoltarea normală a sistemului radicular. Lungimea optimă a fâșiei este de 50 cm – 1,5m, lucrul cu un melc mai mare este foarte incomod.

Semințele viitoarelor răsaduri trebuie înmuiate preventiv, timp de 1-2 zile. La etapa pregătirilor, puteți dezinfecta și materialul melcului, folosind cea mai slabă soluție de permanganat de potasiu sau soluțiile din comerț pentru prelucrarea plantelor.

Întindeți fâșia, apoi repartizați de-a lungul ei un strat de pământ cu grosimea de 1,5-2 cm, răsucind-o treptat. La o margine, păstrați un spațiu liber de 2-3 cm. Este foarte comod dacă de-a lungul marginilor au fost create borduri. Astfel, pământul nu se va împrăștia în timpul răsucirii.

Semințele pot fi semănate la diferite etape. Chiar în timp ce răsuciți melcul, așezându-le treptat la distanțe egale.

Este important să lăsați marginea liberă, pentru ca atunci când melcul va fi întors cu susul în jos, semințele să fie acoperite cu 2-3 cm de pământ (nu e nevoie să le presărați suplimentar cu pământ la etapa de răsucire).

De asemenea, este posibil să adăugați semințele în melcul deja gata, în acest caz probabilitatea deplasării lor fiind minimă.

”Melcul” finisat se întoarce cu susul în jos, marginile se fixează cu bandă adezivă sau elastic, dacă e nevoie se mai adaugă pământ, se udă și se acoperă cu o pungă din plastic, creând astfel efectul de seră.

Când răsadurile vor răsări și vor apărea primele frunzulițe, nu veți mai avea nevoie de punga de plastic. Materialul săditor se află în interiorul fâșiei la o distanță convenabilă pentru transplantare.

Rădăcinile răsadurilor nu sunt încurcate. Puteți desface melcul treptat, odată ce transplantați răsadurile.

Spor la grădinărit!