Plantez usturoiului folosind căpățâni întregi. Este o metodă „leneșă” de plantare, însă foarte eficientă!

Astăzi vreau să vă prezint o modalitate foarte interesantă și neobișnuită de plantare a usturoiului. Nu este foarte răspândită și cred că mulți dintre voi vor auzi despre această metodă pentru prima dată. Mie mi-a plăcut foarte mult și sper să vă placă și vouă. O practic trei ani la rând.

Poate fi numită „leneșă”, deoarece timpul pentru plantare a usturoiului nu va dura mult, în comparație cu metoda obișnuită, tradițională.

Notă: Metoda tradițională de plantare a usturoiului, pe care o cunosc toți grădinarii, este plantarea prin căței. Adică se împarte o căpățână de usturoi în căței, se selectează cei mai buni și se plantează în luna octombrie, dacă vorbim de usturoiul de iarnă. Însă usturoiul de iarnă poate fi plantat nu numai sub formă de căței separați, ci și sub formă de căpățâni întregi.

Plantarea usturoiului în căpățâni întregi!

Metoda „leneșă” de plantare a usturoiului este excelentă pentru parcelele mici și pentru plantarea pe alocuri în grădina de legume. Ea dă cel mai mare efect în plantarea de iarnă, dar usturoiul de primăvară plantat prin aceeași metodologie, iese mai prost.

De regulă, o singură tufă produce 5-7 căpățâni de usturoi simultan. Usturoiul „în tufă” este puțin mai mic decât cel plantat din căței separați, dar și suprafața pe care o ocupă este de aproape 5-7 de ori mai mică, iar îngrijirea este mult mai ușoară.

Astfel, se economisește nu numai timpul, ci și spațiul. Puteți planta astfel de usturoi în jurul pomilor fructiferi, sau a tufișurilor de zmeur și coacăz. Usturoiul va proteja fructele, pomii și tufișurile de mulți dăunători. Soiurile potrivite pentru această plantare sunt căpățânile cu patru și cinci căței.

Tehnologia plantării!

Atunci când se plantează căpățâni întregi, necesarul de nutrienți este de multe ori mai mare decât în cazul metodei tradiționale. Trebuie să țineți cont de acest lucru și să aplicați îngrășăminte suficiente.

1. Alegeți cele mai frumoase căpățâni rigide. Toți cățeii trebuie să fie fermi la atingere, fără semne de putrezire sau dăunători.

2. Curățați căpățânile de stratul superior de coji, astfel încât să se vadă cățeii și tăiați partea de jos cu rădăcinile uscate. De asemenea, tăiați tulpina la o înălțime de 4-6 cm. Înmuiați căpățânile de usturoi pregătite timp de 15 minute într-o soluție de sare (1 lingură de sare la 2 l de apă).

Notă: Alternativ, puteți înmuia capetele într-o soluție slabă de mangan (abia roz) sau într-o soluție de sulfat de cupru de 1%.

3. Faceți găuri adânci de 10 cm în pământ. Distanța dintre ele trebuie să fie de 25-30 cm.

4. În fiecare gaură, adăugați compost bine fermentat și 1 linguriță de diatomit de grădină. Diatomitul protejează usturoiul de boli și putregai, îmbunătățește proprietățile nutritive ale solului, îl dezoxidează și crește randamentul.

5. Puneți o căpățână de usturoi la baza găurii, apăsați-o ușor în pământ și acoperiți-o cu aproximativ 7-10 cm de sol. În cazul solurilor sărăcăcioase, puteți presăra compost deasupra, pentru un plus de nutriție.

Avantajele plantării usturoiului în căpățâni întregi:

1. Economisirea timpului;

2. Minimizarea spațiului;

3. Obținerea unei recolte excelente.

Spor la grădinărit!