Prăjitura care a cucerit o lume întreagă: gustul minunat rămâne în memorie pentru mult timp!

Prăjitura “Jerbo” are o istorie interesantă. Ea a fost inventată și preparată, pentru prima dată, în secolul XIX, de către renumitul cofetar Emil Gerbeaud. Apropo, în Budapesta, până în prezent, lucrează o cafenea cu același nume, deschisă în cinstea cofetarului. Iar acest desert extraordinar continuă să fie pregătit în diferite colțuri ale lumii.
Rețeta originală probabil că nu o cunoaște nimeni. Însă, noi am ales varianta cea mai reușită și cu plăcere v-o prezentăm.

INGREDIENTE:

-500 gr de făină;

-200 gr de unt;

-2 ouă;

-250 gr de smântână fermentată;

-100 gr de zahăr pudră;

-25 gr de drojdie proaspătă;

-o priză de sare;

-o priză de coajă rasă de lămâie;

-500 gr gem de caise;

-400 gr de nuci;

-200 gr de zahăr;

-1 linguriță de zahăr vanilat;

-100 gr de ciocolată cu lapte;

-1 lingură de frișcă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Combinați drojdia cu zahăr, adăugați untul cald (păstrați aproximativ 1 linguriță pentru glazură) și ouăle. Amestecați ingredientele cu mixerul. Apoi încorporați smântâna, coaja rasă de lămâie și făina. Amestecați. Obțineți un aluat nelipicios, mai moale decât cel sfărâmicios, dar mai dens decât cel cu drojdie. Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să crească timp de aproximativ 40 de minute.

2.Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Cu sucitorul, întindeți fiecare bucată de aluat în foi cu grosimea de 0,5 cm. Această prăjitură poate avea forma unui chec dreptunghiular, patrat sau rotund. Deci, întindeți foile după mărimea formei de copt. Așezați prima foaie de aluat pe hârtie de copt unsă cu unt.

3.Pregătiți umplutura. Amestecați nucile cu zahărul simplu și cel vanilat. Împărțiți umplutura în 3 părți egale.

4.Ungeți primul blat cu mult gem sau dulceață de caise (sau cu marmeladă), presărați amestec de nuci și zahăr, după care acoperiți cu următorul blat. Repetați acești pași cu celelalte foi de aluat. Ultima foaie o înțepați uniform cu furculița, să nu se umfle în timpul coacerii. Dați forma la loc cald pentru 30 de minute, după care o introduceți în cuptorul preîncălzit până la 180°C pentru 30-40 de minute.

5.Întindeți glazura, pregătită în cuptorul cu microunde sau bain-marie, desupra prăjiturii răcorite. Combinați ciocolata, frișca (sau smântână pentru gătit) și 1 linguriță de unt. Amestecați periodic compoziția.

6.După ce glazura se prinde bine, puteți să scoateți prăjitura din formă, cu tot cu hârtia de copt. Astfel va fi mai comod să o porționați.
Este o prăjitură sfărâmicioasă, delicată și moale. Neapărat încercați rețeta și recomandați-o prietenilor.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!