Prăjituri din aluat dospit, după o rețetă veche și testată de timp! Moi, aromate și pufoase!

Aceste prăjituri din aluat dospit sunt atât de moi și delicioase, încât toți le vor îndrăgi. Rețeta lor este foarte veche, fiind pregătite încă de bunicile noastre. Mulți dintre dvs. își vor aminti de ele după aspect și gust, deoarece cu siguranță le-ați încercat la bunici cânt erați mici!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 300 ml de lapte (se poate și lapte + apă);

– 20 g de drojdie proaspătă (sau 7-8 g de drojdie uscată);

– 150 g de zahăr tos;

– 100 g de margarină;

– 30-50 g de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– jumătate de linguriță de sare;

– 2 ouă + 1 albuș (păstrați 1 gălbenuș pentru ungere);

– 1-1,5 g de zahăr vanilinat;

– 750-800 g de făină;

Pentru umplutură:

– fructe uscate după gust (noi avem mere);

– gem de caise.

*Toate ingredientele trebuie să fie de temperatura camerei.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: adăugați laptele, ouăle, zahărul tos și drojdia în vasul pentru frământat. Amestecați ingredientele cu ajutorul unui tel, până la omogenizare.

2. Adăugați un pic de făină din cantitatea totală în bol și amestecați. Lăsați maiaua să se activeze timp de 10-15 minute.

3. După aceasta, adăugați sarea, zahărul vanilinat, margarina topită și uleiul vegetal. Amestecați.

4. În final, adăugați făina și frământați un aluat foarte moale, omogen și un pic lipicios de mâini. Lăsați aluatul să dospească la cald, timp de 1 oră. Apoi frământați-l un pic (cu mâinile înmuiate în ulei) și mai lăsați-l să dospească timp de aproximativ 1 oră.

5. Pregătiți umplutura: acoperiți merele uscate cu apă și fierbeți-le. După aceasta, scurgeți-le de zeamă și pasați-le cu ajutorul blenderului, adăugând în ele 1-2 linguri de gem de caise.

6. Lucrând pe suprafața de lucru presărată cu făină, împărțiți aluatul în bucățele mici și modelați-le în formă de biluțe.

7. Luați câte o biluță de aluat, turtiți-o puțin și adăugați o linguriță de umplutură în centru. Realizați câte o incizie cu cuțitul pe aluat, din ambele părți ale acesteia, apoi treceți una dintre margini printr-o incizie.

*Din acest aluat, puteți pregăti și palmieri cu zahăr. Vor ieși la fel de gustoși.

8. Așezați viitoarele prăjituri pe o tavă unsă cu ulei vegetal și lăsați-le să crească timp de 10 minute, sub un prosop. După aceasta, ungeți-le cu un amestec de gălbenuș de ou și o lingură de lapte sau apă.

9. Coaceți prăjiturile în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 15-20 de minute.

10. Scoateți-le din cuptor și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!