Prelucrarea de primăvară a coacăzului împotriva dăunătorilor: instrucțiune pas cu pas!

Coacăzul are admiratori printre insecte. Aceștia sunt capabili să mănânce nu doar frunze și muguri, dar și rădăcini, și crengi, lăsând tufa fără nici o șansă la viață. Din fericire, datorită unei atenții cuvenite, aceste insecte pot fi identificate practic imediat ce apar.

Dăunătorii coacăzului

De cele mai dese ori, tufele de coacăz sunt atacate de:

-cleștarul coacăzului;

-molia coacăzului;

-fluturi cu aripi străvezii;

-afide ale coacăzului;

-sfredelitorul coacăzului;

-viespile coacăzului;

-musca galicolă a coacăzului.

Soluții pentru prelucrarea timpurie a coacăzului împotriva dăunătorilor

Soluțiile de prelucrare a coacăzului împotriva dăunătorilor pot fi divizate în naturiste și specializate (chimice).

Cele ce fac parte din prima categorie sunt eficiente ca măsură de profilaxie, însă nu pot face față afecțiunilor grave ale tufei.

Iată de ce, dacă sunteți adepții agriculturii naturale și nu doriți să folosiți preparate suplimentare în grădină, cercetați tufele atent și regulat și nu uitați de prelucrările profilactice.

În calitate de soluții naturale puteți folosi:

-apă clocotită (pentru prelucrarea împotriva cleștarului coacăzului, în perioada când pământul este înghețat, iar mugurii – închiși);

-apă cu săpun;

-infuzii de tutun, rostopască, usturoi, coji de ceapă, solanum și păpădie (stropiți tufele o dată la 4-5 săptămâni, începând cu perioada când se deschid mugurii și până la recoltare).

Pentru cei care au început prea târziu prelucrările sau doresc să obțină un rezultat sigur, există mijloace mai puternice.

Cum să prelucrați coacăzul de dăunători

Pentru a afecta dăunătorii și nu propria sănătate, trebuie să țineți cont de anumite reguli atunci când prelucrați tufele.

1.Înainte de stropire, îndepărtați toate ramurile uscate și bolnave de pe tufă, curățați solul de frunzele căzute, apoi afânați-l.

2.Prelucrați tufele în perioada martie-aprilie, când mugurii nu au început încă să se deschidă.

3.Nu uitați să prelucrați și pământul din cercul din jurul trunchiului (la o distanță de 50-60 cm de la rădăcină).

4.Efectuați stropirile în haine speciale (halat, șapcă, mănuși și mască de protecție respiratorie).

5.Pentru efectuarea procedurii, alegeți dimineața sau seara unei zile fără vânt și ploaie, când în următoarele 2-3 zile nu se prevăd precipitații.

6.Dizolvați preparatul strict conform instrucțiunilor.

7.În timp ce efectuați prelucrarea și în următoarele 12-24 de ore, aveți grijă ca în grădină să nu se afle copii și animale de companie.

8.Nu păstrați preparatul dizolvat ce rămâne, folosiți-l doar conform instrucțiunilor.

Nu uitați că, pentru a-și deschide mugurii, coacăzul are nevoie doar de câteva zile însorite și calde. Deci, faceți-i o vizită, dacă în localitatea dumneavoastră s-a instalat deja vremea de primăvară, ca să nu scăpați perioada primei prelucrări.

Spor la grădinărit!