Putem mânca mierea veche (dacă are mai mult de 5 ani)? Care este termenul de valabilitate al produsului?

Pentru a determina dacă mierea este bună de consumat, nu trebuie să o duceți la un laborator. Este suficient să evaluați produsul din exterior. De exemplu, dacă observați că a format un strat de spumă vaporoasă la suprafață și simțiți un miros acrișor, înseamnă că mierea este fermentată. Cel mai bine este să nu o consumați.

Și nu doar timpul poate duce la aceste efecte, ci și depozitarea necorespunzătoare a produsului. Nu uitați că mierea trebuie depozitată într-un loc răcoros și uscat, ferit de razele directe ale soarelui. Iar dacă aceasta pur și simplu a devenit mai groasă și mai dură, înseamnă că s-a zaharisit. Și acest lucru este normal.

Pericolele mierii învechite

Desigur, mierea mai veche de 5 ani este considerabil inferioară produsului proaspăt, în ceea ce privește utilitatea sa. Cu toate acestea, specialiștii consideră că nu poate să vă dăuneze cu nimic. Efectiv, produsul conține vitamine și aminoacizi care sunt predispuși la o anumită degradare chimică. Cea mai periculoasă substanță produsă în acest proces este oximetilfurfurolul.

Oximetilfurfurolul sau 5-hidroximetilfurfurolul este un produs intermediar al descompunerii chimice a zaharurilor. Acesta se formează în miere atunci când este încălzită și depozitată pentru perioade lungi de timp. Prin urmare, produsul își pierde proprietățile bactericide. De asemenea, potrivit unor experți, substanța favorizează dezvoltarea celulelor cancerigene. Dar este acest lucru adevărat și în practică?

De fapt, pentru miere, 5 ani nu reprezintă un termen enorm de mare. Dacă este depozitat corect, produsul poate fi apt pentru consum chiar și după un deceniu. În acest timp, se vor forma doar 25 ml de oximetilfurfurol per kilogram de produs. Aceasta fiind o doză semnificativ mai mică decât cea periculoasă pentru sănătatea omului.

Mai mult, majoritatea experților consideră că pericolele pe care le prezintă oximetilfurfurolul sunt exagerate. Testele, spun ei, au fost efectuate pe șoareci, care au fost injectați cu această substanță. Și le-au fost administrate doze de oximetilfurfurol de câteva ori mai mari decât cele acceptabile pentru om.

Cum se consumă mierea

Noi am dovedit încă o dată că mierea este un produs sănătos pentru organismul uman. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă în ceea ce privește consumul său. Nu uitați că mierea este un alergen puternic și conține multă glucoză. Nu consumați mai mult de 2 lingurițe de miere pe zi, sub orice formă. Cu toate acestea, este mai bine să consumați miere crudă, proaspătă. În acest fel veți putea beneficia de maximum de vitamine și antioxidanți.

Dacă mierea veche și-a pierdut aspectul și gustul, nu vă grăbiți să scăpați de ea. La urma urmei, din ea puteți prepara o marinadă atât de delicioasă pentru produsele din carne! De asemenea, o puteți folosi pentru diferite proceduri cosmetice: exfoliante, peeling-uri și măști faciale. Profitați la maximum de acest produs minunat!

Spor la treabă!