Răsadurile de pepene verde — obțineți o recoltă timpurie și bogată!

Doriți să cultivați pepeni verzi, astfel încât să obțineți o recoltă timpurie și bogată? Atunci ar fi bine să începeți cu stadiul de răsaduri, care trebuie plantate la sfârșitul lunii martie. Rămâneți alături de noi, ca să aflați toate aspectele importante ale cultivării răsadurilor acestei culturi!

AVEȚI NEVOIE DE:

-semințe de pepene verde;

-prosoape de hârtie + o caserolă;

-un pulverizator cu apă;

-sticle de plastic, cu volumul de 2-5 litri sau peliculă groasă;

-substrat (40% sol obișnuit, 40% humus, 20% nisip).

MOD DE LUCRU:

1.În primul rând trebuie să umeziți semințele și să așteptați încolțirea lor. În acest scop puneți un prosop de hârtie pe fundul unei caserole mici și umeziți-l foarte bine cu apă, folosind pulverizatorul. Răspândiți semințele pe el, după care acoperiți-le cu un alt prosop de hârtie, presându-l bine, ca să nu rămână spații libere între cele 2 straturi de hârtie. Îmbibați-l bine cu apă.

2.Pregătiți recipientele pentru plantare: din sticle de plastic, tăindu-le în jumătate sau din peliculă groasă, căreia trebuie să-i oferiți forma de recipient și să o fixați cu scotch (sticlele de plastic pot servi drept șablon).

Ca să facilitați transplantarea ulterioară a răsadurilor, realizați o secțiune pe lateralul sticlei și fixați-o cu scotch. Când va sosi momentul replantării, pur și simplu secționați cu grijă scotch-ul, îndepărtați plasticul și plantați răsadul.

3.Umpleți recipientele cu substrat. Realizați o adâncitură în mijlocul solului și plantați o sămânță încolțită în ea. Udați bine solul.

4.Puneți recipientele într-un loc călduros (aproximativ 25°C) până când vor răsări lăstarii. Atunci reduceți temperatura mediului până la 18-20°C, pentru ca răsadurile să se dezvolte bine.

5.Cu o săptămână înainte de replantare răsadurile trebuie neapărat călite: în prima zi scoateți-le afară pentru 30 minute, în a doua zi — pentru 60 minute etc. (măriți treptat intervalul respectiv). Dacă nu le veți căli, ele se vor usca foarte repede după replantare.

6.Răsadurile trebuie transplantate în grădină în maxim 30 zile de la plantarea în recipiente. Noi realizăm acest pas la sfârșitul lunii aprilie, acoperindu-le cu peliculă.

7.Transplantarea: săpați o groapă mare. Adăugați humus amestecat cu nisip în ea. Amestecați-le foarte bine cu solul din grădină, umplând groapa (proporția este de o parte de sol, o parte de humus și 1/3 parte de nisip).

8.Apoi realizați o adâncitură în substratul pregătit, a cărei dimensiune trebuie să fie suficientă pentru cuprinderea răsadului cu tot cu solul din recipient.

9.Îndepărtați scotch-ul de pe sticlă/peliculă și scoateți cu grijă răsadul cu tot cu pământ din ea. Transferați-l cu grijă în adâncitura din sol. Acoperiți-l cu sol, presându-l puțin și irigându-l foarte bine. Pentru ca solul din recipient să nu fie sfărâmicios, nu-l mai udați cu 2 zile înainte de replantare.

10.Mulciți solul din jurul răsadului plantat.

ASPECTE IMPORTANTE:

1. Cel mai bine ar fi să cultivați răsadurile în recipiente mai mari (cum ar fi sticlele de plastic, cu volumul de 5 litri, tăiate în jumătate), deoarece astfel sistemul lor radicular se dezvoltă mai bine și devine mai puternic. Răsadurile cultivate în recipiente mai mari cresc și rodesc mai repede, iar cele crescute în recipiente mici, rămân în urma precedentelor cu 7-10 zile.

2.Adăugarea nisipului în substrat este foarte importantă. El afână solul și mărește recolta cu 20-30% (pepenii verzi preferă solurile afânate).

3.În niciun caz nu țineți răsadurile în recipiente mai mult de 30 zile. Sistemul lor radicular trebuie să se dezvolte. Dacă vremea este rea, puteți să amânați plantarea cu maxim 5-6 zile.

4.Cel mai bine ar fi să plantați semințele, începând cu 20-30 martie (nu mai devreme), deoarece în această perioadă răsadurile capătă suficientă lumină solară pe pervaz și se dezvoltă optim.

5.Pentru ca răsadurile să se înrădăcineze bine în solul din grădină, fertilizați-le cu soluție de cenușă de lemn cu 2-3 zile înainte de transplantare.

6.Dacă doriți să aveți pepeni verzi pe tot parcursul verii, plantați semințele pentru răsaduri treptat, la intervale de 1-2 săptămâni. Astfel fructele se vor coace treptat și veți avea timp să le mâncați cât vor fi proaspete.

7.În timpul transplantării aveți grijă să nu lezați sistemul radicular al plantei, deoarece astfel îi veți afecta creșterea și ea nu va rodi.

8.În niciun caz nu fertilizați răsadurile cu îngrășăminte cu azot, deoarece acestea stimulează creșterea vegetativă și, drept rezultat, veți obține tufe mari, cu puține fructe.

Spor la grădinărit!