Rețeta este simplă și fără bătăi de cap! Pregătiți neapărat acești cozonaci moi și umezi!

Acești cozonaci sunt pur și simplu magici! Dulci, moi, umezi și aromați – într-adevăr ca la bunica. Rețeta este simplă și fără mari bătăi de cap. Încercați numaidecât!

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

– 100 ml de lapte cald;

– 25 gr de drojdie proaspătă sau 8 gr de drojdie uscată;

– 200 gr de zahăr;

– 550 gr de făină;

– 100 gr de smântână fermentată (25%);

– 100 gr de unt;

– 2 ouă medii;

– 30 gr de ulei (3 linguri);

– ½ linguriță de sare;

– vanilie sau zahăr vanilat.

Opțional:

– 20 gr de coniac, vodcă sau rom (2 linguri);

– 1 linguriță de turmeric.

Suplimentar 200 gr:

– 70 gr de răchițele uscate;

– 70 gr de fructe confiate;

– 60 gr de stafide.

Pentru glazură:

– 100 gr de zahăr pudră + 2 linguri de apă;

– ½ linguriță de gelatină + 1 lingură de apă;

– 1 linguriță de zeamă de lămâie sau câteva granule de acid citric – opțional.

MOD DE PREPARARE:

1. Adăugați drojdia și 1 lingură de zahăr în laptele cald (nu fierbinte), apoi amestecați.

Sfat. Drojdia trebuie să fie de calitate și proaspătă.

2. Adăugați 3 linguri de făină din cantitatea totală și amestecați, cât să obțineți consistența smântânii fermentate. Acoperiți vasul cu capac și îl dați la loc cald pentru 15-20 de minute, până maiaua va crește în volum de 2-2,5 ori.

Sfat. Nu e grav dacă compoziția va fi cu cocoloașe. Dacă maiaua nu crește în volum, înseamnă că drojdia nu este bună și cozonacii nu vor crește.

3. Într-un vas adânc, bateți ouăle cu zahărul rămas, sare și zahăr vanilat timp de 3-4 minute, până se formează spumă pufoasă.

4. Adăugați unt moale sau topit, smântână, coniac, turmeric și amestecați cu mixerul la viteză minimă timp de 10 secunde, până la omogenizare.

Sfat. Datorită alcoolului, cozonacii rămân mai mult timp proaspeți și moi. Turmericul nu oferă nici un gust și nici un miros, noi l-am adăugat doar pentru o culoare mai intensă.

5. Adăugați maiaua și amestecați puțin cu spatula.

6. Cerneți 500 gr de făină, faceți o adâncitură, adăugați compoziția lichidă în 2 partide și amestecați cu lingura de lemn.

7. După ce toată făina se încorporează, presărați suprafața de lucru cu făină, transferați aluatul și îl frământați, până se adună într-o bilă.

8. Adăugați ulei și continuați să frământați aluatul timp de aproximativ 10 minute. Dacă e nevoie, mai adăugați făină. Orientați-vă după consistența aluatului, care trebuie să fie moale, elastic, omogen și practic nelipicios.

9. Așezați aluatul într-un vas mai mare uns cu ulei, îl acoperiți cu folie de plastic sau cu prosop și îl dați la loc cald să dospească timp de 1-2 ore, până crește în volum de 2-2,5 ori.

Sfat. De obicei, noi ținem aluatul în cuptorul încălzit puțin.

10. Transferați aluatul pe suprafața de lucru, îl întindeți într-un blat, adăugați stafidele, răchițelele, fructele confiate, acoperiți umplutura cu aluat și îl frământați timp de câteva minute, astfel încât fructele să se repartizeze uniform.

Sfat. Din timp, turnați apă clocotită peste fructele uscate și confiate și le lăsați pentru 10-15 minute. Apoi le scurgeți, le uscați cu prosoape de hârtie și amestecați fructele uscate cu 1 linguriță de făină. În calitate de umplutură puteți folosi orice nuci, marmeladă, alte fructe uscate.

11. Împărțiți aluatul în câți cozonaci doriți să coaceți. Noi am obținut 1420 gr de aluat și l-am împărțit în 3 bucăți a câte 475 gr fiecare.

12. Rotunjiți fiecare bucată de aluat, străduiți-vă stafidele să nu fie la suprafață, și le transferați în forme (diametrul 11 cm, înălțimea 8,5 cm). Acoperiți cozonacii și îi lăsați la dospit, până își dublează volumul.

Sfat. Pentru ca cozonacii să fie umezi, umpleți doar aproximativ ½ din forme. Dacă umpleți 1/3 din forme, cozonacii sunt mai pufoși, dar va fi nevoie de mai mult timp pentru dospire.

13. Preîncălziți cuptorul până la 200°С, setați temperatura de 180°С și coaceți cozonacii pe treapta mai jos de medie (a 2-a din 5) timp de 30-35 de minute, până sunt gata. Faceți testul scobitorii.

Sfat. Dacă se rumenesc prea tare la suprafață, acoperiți cozonacii cu staniol sau hârtie de copt.

14. Scoateți cozonacii pe un prosop în poziție orizontală și îi lăsați să se răcească, rotindu-i periodic pe toate părțile.

15. Amestecați gelatina cu apă și o lăsați să se umfle timp de 10-15 minute.

16. Într-o cratiță, amestecați zahărul pudră cu apă și zeamă de lămâie, o puneți la foc și aduceți compoziția până la punctul de fierbere, amestecând constant.

Sfat. Zahărul pudră poate fi înlocuit cu zahăr simplu, dar este important să se topească complet.

17. Adăugați gelatina și amestecați, până la omogenizare.

18. Transferați compoziția într-un vas și o bateți cu mixerul timp de 3-5 minute la viteză minimă, cât să devină pufoasă.

Sfat. Alegeți consistența potrivită: dacă vă place glazura, care curge pe cozonaci, o bateți timp de 3 minute, dacă mai densă, atunci mai mult.

19. Ornați cozonacii imediat, deoarece glazura se prinde repede.

Aluatul este umed și dens. Cozonacii sunt gustoși, dulci, aromați și rămân moi o perioadă bună de timp. Glazura este foarte comodă pentru că se usucă repede și nu este lipicioasă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!