Rețeta perfecționată de pandișpan clasic. Pentru deserturi pufoase, moi și delicioase!

Noi am pregătit pandișpanul din 4 ouă, folosind o tavă cu diametrul de 18 cm.

Cantitatea aproximativă de ouă pentru pandișpanul cu diametrul de 18 cm este 3-4, pentru cel cu diametrul de 20 cm — 5-6 etc.

INGREDIENTE:

-un ou;

-un praf de sare;

-30 g de zahăr;

-26 g de făină + 6 g de amidon (sau 16 g de făină + 10 g de pudră de cacao + 6 g de amidon — pentru pandișpanul de ciocolată).

Măriți cantitățile de ingrediente, în funcție de necesitățile dumneavoastră. Folosiți amidon de porumb sau cartofi.

MOD DE PREPARARE:

1.Spargeți ouăle (reci sau la temperatura camerei — nu am observat vreo diferență în calitatea aluatului) în bolul mixerului. Dacă mixerul dumneavoastră este puternic, nu este necesar să separați albușurile de gălbenușuri. Dacă mixerul are o putere redusă, separarea și mixarea lor separată este necesară.

2.Adăugați praful de sare și tot zahărul. Dacă veți mixa separat albușurile și gălbenușurile, adăugați câte jumătate din cantitatea totală de zahăr în fiecare dintre aceste componente.

3.Bateți foarte bine ouăle cu mixerul. Timpul de mixare depinde de puterea mixerului dumneavoastră. Puteți să folosiți mixerul manual, cu care timpul de mixare va fi de aproximativ 15 minute (pentru cel staționar este de 6-8 minute).

Compoziția de ouă trebuie să devină albicioasă, pufoasă și persistentă (urmele lăsate de telul mixerului nu trebuie să dispară îndată).

4.Combinați ingredientele uscate (făina, amidonul și, dacă pregătiți pandișpanul de ciocolată, pudra de cacao). Cerneți-le treptat (în 2-3 porții) în compoziția de ouă. Dacă doriți, puteți să le cerneți în prealabil încă o dată: pandișpanul va deveni încă mai pufos.

5.Încorporați cu grijă ingredientele uscate în spuma de ouă, amestecând prin mișcări circulare, orientate de jos în sus. Nu trebuie să amestecați îndelung, pentru ca aluatul să nu-și piardă textura aerată. Însă aveți grijă să-l amestecați până la omogenizare. Pentru ca acest proces să fie mai confortabil, în timpul realizării lui puteți să rotiți bolul împotriva acelor de ceasornic.

Rețeta clasică de pandișpan nu presupune utilizarea prafului de copt. Dacă toate etapele sunt îndeplinite corect, el devine pufos, înalt și fără acest ingredient. Dar dacă doriți, puteți să-l adăugați (o linguriță de praf de copt).

6.Pregătiți tava de copt: puteți să utilizați orice tavă (detașabilă, integră, de silicon) sau să coaceți pandișpanul în Multicooker.

Dacă folosiți o tavă cu pereții detașabili, tapetați-i fundul cu hârtie de copt, după care fixați inelul. Nu este necesar să ungeți fundul și pereții tăvii cu grăsime.

Dacă tava este integră, decupați un cerc din hârtie de copt și așezați-l pe fundul ei. Procedați similar și în cazul utilizării Multicooker-ului.

Dacă veți utiliza un inel, înfășurați-l în folie de aluminiu (1-2 straturi, în funcție de grosimea ei). Apoi așezați inelul pe fundul unei tăvi cu pereții detașabili sau într-o tavă mică. Având în vedere faptul că pereții inelelor nu sunt groși, ca să evitați coacerea neuniformă a pandișpanului (sub formă de vulcan), puteți să folosiți următorul șiretlic: așezați inelul într-o tavă cu diametrul puțin mai mare și adăugați folie de aluminiu în spațiul dintre ele. Dacă nu aveți o tavă potrivită, pur și simplu înfășurați inelul cu câteva straturi de folie de aluminiu.

7.Încă un truc pentru coacerea uniformă a pandișpanului constă în fixarea unui elastic (de păr) ud sau a unei pânze elastice umezite pe pereții tăvii sau inelului.

Dacă cuptorul dumneavoastră coace prea tare în partea superioară și acest lucru nu poate fi influențat, puteți să acoperiți suprafața tăvii cu folie de aluminiu.

Dacă cuptorul dumneavoastră nu coace uniform, puteți să așezați o tavă sau un vas cu apă pe raftul lui inferior.

Toate aceste trucuri sunt necesare pentru „împrietenirea” cu cuptorul dumneavoastră. Dacă nu aveți probleme cu utilizarea lui, puteți să le evitați.

8.Transferați aluatul în tava pregătită. Trebuie să-l coaceți îndată după preparare: altfel el nu va mai crește și nu va fi foarte pufos. Uniformizați-i cu grijă suprafața.

9.Coaceți-l în cuptorul preîncălzit până la 170°C. Dacă veți folosi cuptorul electric, setați-l la programul sus-jos, fără convecție. Timpul de coacere depinde de cuptor și cantitatea ingredientelor. Dar, în orice caz, ușa cuptorului nu trebuie deschisă în primele 20-25 minute de coacere: altfel pandișpanul se va lăsa.

10.Verificați gradul lui de preparare prin testul cu scobitoarea: ea trebuie să fie uscată după ce este introdusă și scoasă din mijlocul pandișpanului.

11.Lăsați pandișpanul să se răcească puțin în tavă. În timpul procesului de răcire el se va lăsa puțin. Dacă se va lăsa prea tare, înseamnă că l-ați scos prea repede din cuptor. De asemenea, acest lucru poate fi provocat de diferența prea mare de temperatură: dacă în bucătărie este prea frig. În acest caz puteți să lăsați pandișpanul să se răcească în cuptorul stins, cu ușa întredeschisă.

12.Apoi scoateți-l din tavă (dacă l-ați copt în inel, treceți în prealabil cu cuțitul de-a lungul pereților lui) și lăsați-l să se răcească complet pe grătar.

13.Înfășurați pandișpanul răcit cu folie alimentară și dați-l la frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Astfel umezeala se răspândește uniform prin el și tăierea lui în blaturi devine ușoară, fără fărâmițare și rupere.

14.Pandișpanul poate fi păstrat la frigider pe parcursul a 3-4 zile. De asemenea, puteți să-l congelați (dacă congelatorul este bine izolat, el se păstrează timp de 1-3 luni). Ulterior va trebui să-l decongelați în frigider.

15.De obicei, atunci când este folosit pentru prepararea torturilor, pandișpanul clasic este însiropat. Dar dacă nu-l veți usca prea tare în cuptor și veți lăsa tortul să se pătrundă pe parcursul unei nopți, pandișpanul va absorbi umezeala din cremă și desertul obținut nu va fi uscat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!