Rețetă simplă! Cele mai gustoase pateuri de casă – ca puful!

Pur și simplu minunate! Într-adevăr cele mai gustoase pateuri cu măr – moi și pufoase. Rămân moi și se pregătesc simplu. 

INGREDIENTE (PENTRU 12 PATEURI): 

Pentru aluat: 

-160 ml de lapte; 

-12 gr de drojdie proaspătă sau 4 gr de drojdie uscată; 

-80 gr de zahăr; 

-1 ou mediu; 

-60 gr de unt; 

-½ linguriță de sare; 

-1 linguriță de zahăr vanilat; 

-420 gr de făină (aproximativ). 

Pentru umplutură: 

-700 gr de miere; 

-2 linguri de zahăr sau după gust; 

-¾ linguriță de scorțișoară – opțional; 

-zeamă de lămâie sau 1 praf de acid citric – opțional. 

MOD DE PREPARARE: 

1.Într-un vas, amestecați laptele cald cu drojdie și zahăr, până se dizolvă drojdia. 

Sfat. Dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, atunci acoperiți amestecul și îl lăsați pentru 10-15 minute, cât să se formeze spumă. În cazul în care nu va fi nici o reacție, înseamnă că drojdia nu este activă și aluatul nu va dospi. 

2. Adăugați sare, zahăr vanilat, ou și unt topit cald sau la temperatura camerei, nici într-un caz fierbinte, apoi amestecați. 

3. Încorporați treptat făina și frământați aluatul timp de 8-10 minute, trebuie să fie moale, dar nelipicios. 

Sfat. Făina este diferită, deci vă recomandăm să adăugați mai întâi 350 gr, apoi să vă orientați după consistența aluatului. 

4. Rotunjiți aluatul, îl așezați într-un vas uns cu ulei, apoi ungeți și aluatul, îl acoperiți cu folie de plastic și îl dați la loc cald pentru 1-1,5 ore, până crește în volum de 2-3 ori. 

5. Curățați merele de coajă și cotor, apoi le tăiați cuburi mici. 

6. În tigaie, adăugați zahăr după gust, în funcție de cât de dulci sunt merele, zeamă de lămâie și scorțișoară. 

7. Adăugați merele, amestecați și le înăbușiți timp de câteva minute la foc mare, cât să devină mai moi, dar să-și mențină forma, și să se evaporeze zeama. 

Sfat. Opțional, puteți adăuga unt, stafide și miere. Dacă folosiți mere foarte coapte și moi, atunci nu e nevoie să le înăbușiți. 

8. Transferați umplutura pe un platou și o lăsați să se răcească. 

9. Transferați aluatul pe blatul de lucru și îl împărțiți în 12 bucăți a câte 65 gr fiecare. 

10. Lucrați bine fiecare bucată, astfel încât să îndepărtați tot aerul, și le rotunjiți. Le acoperiți și le lăsați să se odihnească timp de 10 minute, ca să lucrați mai ușor cu aluatul. 

11. Apoi întindeți lipii, în mijloc mai subțiri și cu margini mai groase, adăugați umplutură și lipiți bine marginile, ca să nu curgă umplutura. 

12. Așezați pateurile pe tava tapetată cu folie de copt, la o distanță mai mică sau mai mare între ele, le acoperiți și le lăsați la dospit pentru 30-40 de minute, până își dublează volumul. 

13. Ungeți pateurile cu lapte, ou sau gălbenuș bătut. Dacă doriți ca să fie lucioase, atunci le ungeți cu lapte sau nu le ungeți deloc. 

14. Coaceți pateurile la cuptorul preîncălzit până la 180°C timp de aproximativ 15 minute. Faceți testul scobitorii. 

Aluatul este moale și pufos, într-adevăr ca puful. Îl puteți folosi pentru chifle sau pentru pateuri cu umplutură sărată, adăugând mai puțin zahăr. Pateurile se păstrează moi timp de 3-4 zile în pungă de plastic, dacă desigur mai rămân după ce le scoateți din cuptor. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!