Rețeta simplă de castraveți murați fără oțet!

Venim astăzi cu cea mai simplă metodă de a mura castraveți pentru iarnă, păstrându-i în borcane sub capac de plastic. Castraveții sunt conservați la rece, fără sterilizare și fără tratament termic. Nici chiar borcanele nu e nevoie să le sterilizați. În perioada conservărilor, când nu mai aveți puteri, iar castraveți sunt mulți, această rețetă este de neînlocuit!

INGREDIENTE (PENTRU 1 BORCAN DE 1L):

-600 gr de castraveți (buni pentru murat!);

-1 cățel mare de usturoi;

-1 crenguță de vișin;

-1 frunză de hrean;

-2 fire de mărar cu floare;

-1 fir de tarhon – opțional;

-1 foaie de dafin;

-3 boabe de ienibahar;

-5 boabe de piper negru;

-1 ardei iute – opțional;

-1 linguriță de muștar praf sau boabe.

Pentru saramură:

-1l de apă;

-2 linguri de sare grunjoasă (50-60 gr).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați și uscați borcanele. Dacă doriți, le puteți steriliza.

2.Spălați castraveții, apoi turnați apă rece și îi lăsați pentru 2 ore.

3.Spălați verdeața foarte bine sub jet de apă.

4.La baza fiecărui borcan, așezați hreanul (frunze sau rădăcină), crenguța de vișin, firul de mărar cu floare, usturoiul tăiat sferturi pe lungime, foaia de dafin, piperul negru, ienibaharul și tarhonul. Mai puteți adăuga frunze de stejar sau ne nuc.

5.Adăugați un strat de castraveți mai mari așezați vertical, apoi un strat de castraveți mai mici așezați orizontal. Castraveții trebuie să stea foarte aproape unul de altul, dar fără să-i îndesați. Adăugați ardeiul iute și încă o floare de mărar.

6.În fiecare borcan, adăugați câte 1 linguriță de muștar praf sau boabe de muștar.

7.Pregătiți saramura. Într-un vas separat, dizolvați sarea în apă. De regulă, pentru 1 borcan de 3l, aveți nevoie de 1,5l de apă și 3 linguri de sare. Lăsați saramura să stea timp de 5-10 minute.

8.Umpleți borcanele cu soluție de sare, le acoperiți cu capace de plastic și le dați imediat la loc răcoros.

Castraveții pregătiți astfel pot fi păstrați doar în pivnița sau beciul rece. Îi puteți degusta peste 1,5-2 luni. Verificați castraveții o dată în 5 zile, deoarece în timpul fermentării saramura poate curge din borcane și e nevoie să mai adăugați, până la marginile borcanului. Folosiți aceeași rețetă de saramură. Fără saramură, castraveții pot deveni moi și se pot acoperi cu mucegai. Cu cât încăperea este mai rece, cu atât mai lent decurge procesul de fermentare.

Castraveții sunt gustoși și crocanți – perfecți pentru salata olivie și vinegret.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!