Rețetă simplă de pandișpan — pentru deserturi moi, pufoase și savuroase!

Veți obține un blat înalt, pufos, din care veți putea asambla un tort uriaș — pentru toată familia dumneavoastră!

INGREDIENTE (pentru o tavă cu diametrul de 24 cm):

-6 ouă;

-un pahar de zahăr (200 g);

-un pahar de făină (150 g);

-o linguriță de bicarbonat de sodiu (sau 1.5 lingurițe de praf de copt);

-o lingură de oțet 9% sau suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Spargeți ouăle într-un bol adânc (nu este necesar să separați albușurile de gălbenușuri). Adăugați zahărul și bateți totul cu mixerul până veți obține o compoziție pufoasă, albicioasă și densă. Durează aproximativ 1.5-2 minute.

Important! Trebuie să bateți ouăle, începând cu cea mai mică viteză a mixerului, mărindu-o treptat până la viteza maximă: 1-2-3-4-5… (mixerul nostru are 5 viteze: câte 30 secunde sau puțin mai mult pentru fiecare).

Orientați-vă după consistența spumei: ea trebuie să devină densă și albicioasă. Când vor începe să rămână urmele telurilor de la mixer prin ea, va fi suficient.

2.Dacă utilizați bicarbonatul de sodiu, adăugați-l în spuma de ouă și stingeți-l cu oțetul/sucul de lămâie.

După cum știți, bucătarii profesioniști recomandă combinarea bicarbonatului de sodiu cu ingredientele uscate (făina), iar a acidului pentru stingerea lui (oțetul, sucul de lămâie) — cu cele lichide.

Dar, având în vedere că această rețetă nu conține ingrediente lichide, cu excepția ouălor, noi am hotărât să utilizăm praful de copt. L-am amestecat cu făina și le-am cernut împreună.

3.Adăugați treptat făina cernută și amestecați cu grijă, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus.

4.Cel mai bine ar fi să coaceți pandișpanul într-o tavă cu pereții detașabili, tapetându-i fundul cu hârtie de copt. Astfel, tapetați fundul tăvii, după care fixați inelul și tăiați surplusul de hârtie. Ungeți pereții tăvii cu puțin ulei, pentru ca pandișpanul să nu se lipească de ei. Însă nu folosiți prea mult ulei: pereții grași ai tăvii pot împiedica creșterea blatului.

5.Turnați aluatul în tavă și introduceți-l în cuptor. În rețeta originală scria că acesta trebuie pus în cuptorul rece. Dar noi întotdeauna l-am introdus în cuptorul deja preîncălzit. Ni se pare că altfel el nu va crește, iar să riscăm și să experimentăm nu ne-am dorit.

Astfel, introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 180°C și coaceți-l până va fi gata. Având în vedere faptul că blatul este înalt, coacerea lui durează aproximativ 45-60 minute.

Puteți să deschideți periodic și puțin ușa cuptorului și să urmăriți procesul de coacere. Dacă blatul se rumenește pe margini, iar centrul lui este încă lichid, reduceți focul, pentru ca mijlocul să se coacă. Însă nu-l reduceți brusc, deoarece pandișpanul se va lăsa.

6.Dacă pandișpanul pare copt, verificați acest lucru prin testul cu scobitoarea. Nu a rămas aluat pe ea? Excelent! Pandișpanul este gata!

7.Scoateți tava din cuptor și lăsați pandișpanul să se răcească timp de 10 minute. Apoi, trecând atent cu cuțitul de-a lungul pereților tăvii, desfaceți-i inelul. Întoarceți blatul pe un capac mare și îndepărtați rapid hârtia de copt de pe fundul lui. După aceasta răsturnați-l pe un platou.

8.Splendidul pandișpan este gata! După ce se va răci complet (în mod ideal, trebuie lăsat să se odihnească până în următoarea zi), puteți să-l porționați în 3-4 blaturi, folosind un cuțit lat și ascuțit. Alegeți crema și asamblați un tort delicios!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!