Ronda – un oraș impresionant din Spania construit pe marginea prăpastiei!

La 100 km distanță de orașul Malaga, din Andaluzia, se află un oraș mic, numit Ronda.

Se crează impresia că este ca o fantomă ce plutește în aer. Orașul se întinde pe o suprafață de aproape 500 km². Aici locuiesc aproape 35 000 de oameni.

Triburile celtice au fondat prima așezare aici cu 600 de ani înaintea lui Hristos.

Pe atunci, așezarea purta numele Arunda. Câteva secole mai târziu, o altă așezare a apărut aproape de Arunda – Acinilo fenician.

Curând grecii au venit pe acest pământ, care, după ce l-au cucerit, l-au numit cum au dorit ei – Runda. În timpul unuia dintre războaiele romanilor și cartaginezilor, această zonă se află sub puterea latinilor.

Tot atunci, cele două așezări se îmbină într-una și își capătă numele actual – Ronda. Pe vremea lui Iulius Cezar, Ronda devine oraș.

În Evul Mediu, Ronda era dominată de germani, bizantini, vizigoți și arabi. Pe timpul perioadei Reconquista, în 1485 orașul devine spaniol.

În timpul războiului civil din 1936-1939, republicanii i-au executat pe susținătorii generalului Francisco Franco, aruncându-i de pe stâncă.

Mai apoi, acest incident va servi drept bază pentru una dintre scenele romanului lui Ernest Hemingway, “Pentru cine bat clopotele”.

Ronda se află în munți, la o înălțime de 750 m deasupra nivelului mării. Râul Guadeline împarte orașul exact în jumătate.

Pe parcursul a mii de ani, apele sale au format un canion. Acum adâncimea lui este de 100 m.

În interior, orașul este unit prin 3 poduri: Roman (sau Sf.Miguel), Vechi (Arab) și Nou. Ultimul este cel mai înalt (120 m).

Apropo, arhitectul care a ridicat acest pod a murit. S-a lovit de stânci, când verifica rezistența creației sale.

Strada principală se numește Espinel, dar oamenii au poreclit-o “Strada Bulgărului”, deoarece cândva, în Andaluzia, ningea.

Atunci copiii făceau bulgări imenși de zăpadă și îi rostogoleau la vale pe această stradă lungă de aproape 1 km.

Pe lângă poduri și peisaje montane uimitoare, în acest oraș andaluz, puteți admira interconecțiunea culturilor de est și de vest, precum și a artei arabe și spaniole.

Aici Minaretul este situat în vecinătate cu biserica Sf.Sebastian, iar băile arabe sunt situate lângă Catedrala Duhului Sfânt.

În secolele XVII-XIX, orașul, din cauza inaccesibilității sale, a devenit locul de trai al multor bandiți – “bandoleros”.

În Ronda există chiar și un muzeu, care le face vizitatorilor cunoștință cu viața tâlharilor.

Aici sunt prezentate figuri din ceară, precum și lucruri personale ale tâlharilor cu porecle foarte interesante.