Roșii în suc propriu (fără suc preparat separat, fără oțet)!

Roșiile în suc propriu… O rețetă clasică! O conservă universală, folosită în orice bucătărie!

Folosind această rețetă, puteți să conservați roșii de orice culoare, soi și mărime. În timpul sterilizării borcanele se umplu aproape complet cu suc eliberat de roșii: bineînțeles, totul depinde de soiul și suculența roșiilor. Conservele pot fi păstrate atât în locuri reci, cât și la temperatura camerei. 

Roșiile în suc propriu sunt foarte gustoase. Pot fi folosite în calitate de aperitiv, garnitură, pentru prepararea felurilor principale și secundare de mâncare, diferitor budinci, plăcinte cu legume, pizze, sosuri, iar sucul lor este într-atât de bun, încât nu poate fi descris prin cuvinte!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 1 litru:

-800-850 g de roșii;

-o linguriță rasă de sare (7-8 g);

-o lingură rasă de zahăr (15 g);

-½ foaie de dafin;

-o boabă de ienibahar;

-4-5 boabe de piper negru.

Pentru un borcan de 1.5 litri:

-1.2-1.3 kg de roșii;

-o linguriță cu vârf mic de sare (12 g);

-o lingură cu vârf mic de zahăr (20-22 g);

-½ foaie de dafin;

-2 boabe de ienibahar;

-6-7 boabe de piper negru.

Pentru un borcan de 2 litri:

-1.6-1.7 kg de roșii;

-2 lingurițe rase de sare (15-16 g);

-2 linguri rase de zahăr (30 g);

-o foaie de dafin;

-3 boabe de ienibahar;

-10 boabe de piper negru.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile. Îndepărtați-le cotoarele și crestați-le coaja. Puneți-le într-un vas termorezistent. Acoperiți-le cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească pe parcursul a 2-3 minute. Apoi scurgeți apa din vas și înlocuiți-o cu apă foarte rece. Datorită diferenței de temperatură, coaja roșiilor se va dezlipi de pulpa lor.

2.Scoateți roșiile din apă. Decojiți-le și puneți-le îndată în borcane curate, străduindu-vă să le așezați foarte compact. Dacă sunt mici, puneți-le ca atare. Dacă sunt mari, puteți să le tăiați în bucăți.

3.Adăugați foile de dafin, boabele de piper negru și ienibahar, sarea și zahărul în borcane.

4.Acoperiți-le cu capace sterilizate și puneți-le într-o cratiță înaltă, cu fundul tapetat cu o cârpă curată. Turnați apă la temperatura camerei în cratiță, astfel încât să acoperiți ¾ din înălțimea borcanelor cu ea.

5.Sterilizați viitoarele conserve pe foc puțin mai mic decât cel moderat: borcanele de 1 litru — 25-30 minute din momentul clocotirii apei, cele de 1.5 litri — 30-35 minute din momentul clocotirii apei, iar cele de 2 litri — 35-40 minute din momentul clocotirii apei.

6.Scoateți-le din apă și închideți-le ermetic. Veți observa că ele s-au umplut aproape complet cu lichid, dar totul depinde de suculența roșiilor. De aceea, este important să le așezați cât mai compact în borcane, ca să rămână cât mai puține spații goale. Dacă roșiile s-au lăsat mult, puteți să completați borcanele cu conținutul unui borcan. Dar acest lucru nu este obligatoriu: conservele se păstrează excelent și așa.

7.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.

8.Puneți-le la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!