Salată de gogonele pentru iarnă! Va fi pe placul întregii familii!

Salată cu un gust impecabil de gogonele, care nu trebuie să lipsească din cămara nimănui. Deschisă pe timp de iarnă, aceasta este o adevărată delicatețe! Vă recomandăm rețeta cu mare drag!

INGREDIENTE:

– 3 kg de gogonele;

– 320 g de morcov;

– 470 g de ardei grași;

– 370 g de ceapă;

– 200 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 1 lingură de esență de oțet de 70%;

– 2 linguri de sare (cu vârf);

– 4 linguri de zahăr (fără vârf)

– umbreluțe sau semințe de mărar (după gust);

– boabe de piper negru (după gust);

– câte 1 frunză de dafin per borcan.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați roșiile, îndepărtați-le părțile necomestibile și tăiați-le în formă de sferturi de rondele. Puneți-le într-un lighean.

2. Curățați morcovii de coajă și tăiați-i în formă de pai. Noi folosim un cuțit cu lama ondulată, însă acest lucru nu este obligatoriu. Puneți-i peste roșii.

Sfat: Morcovul trebuie tăiat subțire, ca să reușească să se sterilizeze împreună cu restul legumelor.

3. Cepele tăiați-le în formă de solzișori. Puneți-le în lighean.

Sfat: Nu vă recomandăm să adăugați usturoi. Acesta nu se combină bine cu ceapa din rețetă.

4. Tăiați ardeii grași în fășii. Transferați-i peste restul legumelor.

Sfat: La această etapă, puteți adăuga și puțin ardei iute, dacă doriți să obțineți o salată mai picantă.

5. Tocați umbrelele și crenguțele de mărar cu cuțitul sau tăiați-le mărunt cu o foarfecă de bucătărie. Puneți-le în bol.

6. Adăugați sarea, zahărul și esența de oțet în lighean. Amestecați toate legumele foarte bine cu o lingură de lemn. Gustați salata și mai adăugați condimente sau oțet, dacă simțiți nevoia. În final, încorporați uleiul vegetal. Lăsați salata pe masă timp de câteva minute, ca să lase zeamă.

Sfat: Dacă doriți să adăugați oțet de 9%, înmulțiți volum la 7.

7. Luați câte un borcan curat și puneți la baza acestuia câte o frunză de dafin. Dacă sunt prea mari, le puteți rupe în bucăți. De asemenea, adăugați boabe de piper negru (după gust). Apoi umpleți borcanele cu salată. Aveți grijă să nu rămână goluri. Distribuiți zeama rămasă în lighean la toate borcanele.

8. Pregătiți o cratiță tapetată cu un prosop de bucătărie. Puneți borcanele acoperite cu capace sterilizate în ea. Turnați apă, astfel încât să ajungă până la „umerașele” acestora și puneți vasul pe foc. Din moment ce va da în clocot, sterilizați-le timp de 15 minute.

9. Scoateți borcanele din cratiță și înfiletați-le cu capace. Întoarceți-le cu susul în jos și puneți-le sub o pătură călduroasă. După ce se vor răci complet sub ea complet, depozitați-le în cămară. Savurați iarna salata obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New