Salată de vinete pentru iarnă (fără oțet sau sterilizare)!

O gustare delicioasă care poate fi unsă rapid pe pâine și potoli foamea în momentele când nu reușiți să pregătiți ceva de mâncare. Rețeta este foarte veche și testată de-a lungul anilor de multe gospodine. Dacă nu ați încercat-o niciodată, vă recomandăm să o faceți!

INGREDIENTE:

– 3 kg de vinete;

– 1,5 kg de roșii;

– 1 kg de ceapă;

– 1 kg de ardei grași;

– 90 g de usturoi;

– 1 ardei iute;

– 50 g de sare grunjoasă;

– 75 g de zahăr;

– 400 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui.

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 10 borcane de 550 ml de salată.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați bine vinetele, îndepărtați-le capetele și tăiați-le în formă de cubulețe de mărime medie. Puneți-le într-un bol încăpător, presărați-le cu o lingură de sare și amestecați-le bine. Lăsați-le deoparte să lase zeamă.

2. Între timp, spălați bine roșiile, realizați pe fiecare câte o crestătură cu un cuțit ascuțit și puneți-le să se opărească în apă clocotită timp de aproximativ 10 minute.

3. Decojiți toate cepele și tăiați-le în formă de sferturi de rondele.

4. Curățați ardeii grași de părțile necomestibile și tăiați-i în formă de cubulețe de mărime medie.

5. Îndepărtați coaja roșiilor opărite și tăiați-le și pe ele în formă de cubulețe de mărime medie.

6. Încingeți o cratiță cu 400 ml de ulei vegetal inodor. Adăugați ceapa în ea și prăjiți-o la foc mare timp de 20 de minute.

7. Între timp, scurgeți vinetele de zeama lăsată.

8. Când ceapa s-a rumenit puțin, adăugați roșiile peste ea și lăsați-le să se înăbușe timp de 20 de minute la foc mare.

9. După aceasta, adăugați ardeii, fierbeți-i timp de 20 de minute, apoi combinați vinetele și lăsați-le și pe ele să fiarbă timp de 15 minute. După aceasta, adăugați sarea, amestecați bine și acoperiți cratița cu un capac. Mai lăsați-le să fiarbă la foc mediu timp de 50 de minute, amestecându-le periodic.

10. Tocați usturoiul și ardeiul iute mărunt cu cuțitul. Peste 50 de minute, adăugați-le în cratiță împreună cu zahărul. Amestecați și mai lăsați salata să fiarbă timp de 5 minute.

11. Fără să stingeți focul, turnați salata în borcane sterilizate și închideți-le ermetic cu capace. Lăsați-le să se răcească complet sub o pătură călduroasă pentru 1 zi. După aceasta, le puteți depozita în cămară sau în dulapurile de la bucătărie. Savurați iarna salata obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New