Șapte rețete cu ce să hrăniți tomatele după plantarea în câmp deschis – totul este natural!

Roșiile, la fel ca alte culturi, au nevoie de fertilizare. Desigur, cel mai bine este să utilizați îngrășăminte naturale, ecologice. Iată 7 rețete cu ce pot fi hrănite roșiile după transplantarea lor în câmp deschis, la îndemână oricărui grădinar. Sunt cele mai simple ingrediente, care se găsesc în orice grădină.

Rețetele naturiste de îngrășăminte s-au dovedit a fi eficiente. Datorită lor, atât tomatele, cât și alte culturi, dau recolte bogate.

Fertilizarea contribuie la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a tufelor de roșii, înflorirea abundentă, legarea legumelor, maturarea rapidă și creșterea randamentului.

Prima dată roșiile se fertilizează peste 14-16 zile după transplantarea răsadurilor.

Aceasta se aplică atât în cazul plantelor cultivate în câmp deschis, cât și în seră. Apoi adăugarea îngrășământului se efectuează până la jumătatea lunii iulie cu un interval de 2 săptămâni.

Fertilizarea tomatelor cu iod

Iodul accelerează maturarea legumelor și împiedică dezvoltarea unei boli periculoase – mana sau fitoftoroza. Dizolvați în 10l de apă 4 picături de soluție de iod pe bază de alcool, pe care o puteți cumpăra în orice farmacie. Udați tomatele cu lichidul obținut, folosind câte 2l pentru fiecare plantă.

Fertilizarea tomatelor cu cenușă

Pentru fertilizarea tomatelor, mai întâi se pregătește o soluție de cenușă. Dizolvați 1 pahar de cenușă în 10l de apă și udați patul cu roșii, turnând sub fiecare tufă.

Cenușa, ca îngrășământ, poate fi folosită și pentru fertilizarea foliară. Dizolvați 300 gr de cenușă în 3l de apă și fierbeți amestecul timp de 30 de minute. Îl lăsați la infuzat timp de 5 ore, turnați apă cât să obțineți un volum de 5l și adăugați puțin săpun de rufe, pentru ca îngrășământul lichid să se țină mai bine de frunze. Apoi soluția se strecoară și puteți stropi frunzele roșiilor.

Cum udați tomatele cu maia de drojdie

Îngrășământul din drojdie poate fi preparat în felul următor:

1. Amestecați 1 pliculeț de drojdie uscată instant cu 2 linguri de zahăr și adăugați puțină apă caldă, cât să devină lichidă compoziția. O dizolvați în 10l de apă și folosiți câte 0,5l pentru fiecare plantă.

2. Umpleți 2/3 dintr-un borcan de 3l cu pâine, turnați apă caldă până la margini, în care dizolvați 100 gr de drojdie proaspătă, și dați vasul la loc cald pentru 3-5 zile. După care, infuzia se strecoară și se diluează cu apă în proporții de 1:10. Turnați câte 0,5l sub fiecare tufă tânără și câte aproximativ 2l sub fiecare tufă matură.

Cea mai simplă rețetă de îngrășământ pe bază de drojdie: dizolvați bine 100 gr de drojdie proaspătă în 10l de apă și udați imediat tomatele cu soluția obținută.

Drojdia nu conține elementele de bază pentru nutriția plantelor, deci soluția de drojdie este mai degrabă un stimulator de creștere pentru roșii decât un îngrășământ.

Fertilizarea tomatelor cu gunoi de pasăre

Gunoiul de pasăre are o acțiune la fel de benefică asupra plantelor ca și îngrășămintele minerale complexe: el conține mult azot și fosfor.

Este foarte eficient să folosiți gunoi de grajd proaspăt diluat cu apă. Pentru aceasta, umpleți 1/3 de găleată (10l) cu gunoi, turnați apă până la margini, lăsați amestecul la infuzat în aer liber timp de 7-10 zile, după care, 0,5l de infuzie se diluează cu 10l de apă și cu soluția obținută se udă spațiul dintre rânduri, folosind 5-6l pentru 1m².

Gunoiul uscat de pasăre, la fel, poate fi folosit în calitate de îngrășământ pentru tomate. Turnați 10l de apă peste 500 gr de gunoi, acoperiți vasul ermetic cu folie de plastic (să nu se evaporeze azotul) și lăsați îngrășământul la măcerat timp de 3-5 zile. Amestecați zilnic soluția. Apoi, o diluați cu apă în proporții de 1:20 și se toarnă câte 0,5-1l sub fiecare tufă.

Fertilizarea tomatelor cu gunoi de grajd

Soluția de gunoi de grajd se recomandă să o alternați cu alte remedii naturiste. Și acest îngrășământ se face destul de simplu: într-o găleată plină pe jumătate cu gunoi, turnați apă până la margini, o acoperiți cu un capac și o dați la loc cald pentru 1 săptămână. După care, amestecați foarte bine infuzia și o diluați cu apă în proporții de 1:10. Turnați câte 0,5-1l sub fiecare tufă.

Infuzie de urzici pentru fertilizarea tomatelor

Îngrășământul de urzici pentru roșii se pregătește din frunze tinere de urzică: în ele se acumulează mult azot, potasiu și fier. Umpleți 2/3 din vas (volumul căruia depinde de cât îngrășământ aveți nevoie pentru grădina dumneavoastră) cu urzici, turnați apă, dar nu până la margini, îl acoperiți cu capac și lăsați la măcerat la loc cald timp de 7-10 zile.

Atunci când urzica va fermenta, diluați 1l de infuzie cu 10l de apă și udați roșiile cu soluția obținută sub rădăcină, câte 1-2l pentru fiecare plantă.

Însă nu trebuie să exagerați cu acest îngrășământ de urzici. Efectuați cel mult 2 fertilizări pe parcursul unei luni.

Cu ce să hrăniți răsadurile firave de roșii

Răsadurile de tomate sunt adesea hrănite cu aceleași soluții naturiste, în special, gunoi de pasăre și cenușă.

Îngrășământul din gunoi de pasăre se pregătește în felul următor: amestecați 2 părți de gunoi cu 1 parte de apă, acoperiți vasul cu capac și lăsați la infuzat timp de 2-3 zile. Înainte de utilizare, infuzia se diluează cu apă în proporții de 1:10. Îngrășământul se folosește pentru prima fertilizare a răsadurilor, pentru ca acestea să înceapă să-și crească activ masa vegetală.

Cenușa de lemn este o sursă excelentă de potasiu și fosfor, ceea ce înseamnă că ajută la stimularea înfloririi și fructificării tomatelor. 1 lingură de cenușa se dizolvă în 2l de apă caldă și se infuzează timp de 1 zi. Înainte de utilizare, infuzia trebuie filtrată.

De asemenea, este benefic să hrăniți răsadurile de roșii cu coji de banană (sunt bogate în potasiu). Iată cum se folosește îngrășământul: adăugați cojile de la 2-3 banane într-un borcan de 3l cu apă caldă, le lăsați la măcerat timp de 3 zile, apoi scurgeți lichidul și udați culturile.

Cojile de ou sunt și ele un îngrășământ foarte bun pentru răsaduri. Mărunțiți cojile de la 3-4 ouă, turnați 3l de apă caldă, acoperiți vasul cu un capac, dar nu ermetic, și îl dați la loc întunecos pentru aproximativ 3 zile. Când infuzia devine tulbure și apare mirosul neplăcut (ca rezultat al descompunerii sulfurii de hidrogen), puteți uda răsadurile.

Țineți cont de aceste sfaturi simple, cu ce să hrăniți tomatele după plantarea în câmp deschis și culturile dumneavoastră vor lega mai multe legume decât vă așteptați!

Spor la grădinărit!