Șaptesprezece sfaturi despre îngrijirea și prelungirea „vieții” hainelor și încălțămintei de iarnă până la următorul sezon!

După cum se spune, natura nu are vreme rea. Dar iarna nu este reprezentată numai de ger și soare, ci și de un „stres” mare pentru îmbrăcămintea și încălțămintea purtată în timpul sezonul respectiv. Doar în condițiile create de temperaturile reduse, influența dăunătoare a sărurilor și altor substanțe, cu care se presară drumurile, lucrurile se uzează mult mai repede și își pierd aspectul lor prezentabil.

Noi am adunat 17 sfaturi despre îngrijirea și prelungirea „vieții” îmbrăcămintei și încălțămintei de iarnă până la următorul sezon rece!

1. SUBSTANȚELE HIDROFUGE

Dacă vreți ca cizmele dumneavoastră preferate să fie utilizabile cât mai mult posibil, în primul rând trebuie să procurați soluții hidrofuge calitative. Astfel de spray-uri contribuie la prevenirea îmbibării cu apă și, de asemenea, nu permit pătrunderea sărurilor în pielea naturală sau cea întoarsă.

2. USCAREA

Încălțămintea udă trebuie neapărat uscată și este necesar să realizați corect procedura respectivă. În niciun caz nu trebuie să puneți încălțările de piele pe calorifer sau să le uscați cu ajutorul uscătorului de păr. Asemenea manevre pot cauza uscarea excesivă a materialului și stricarea lui. După ce intrați în casă, trebuie să așezați încălțămintea udă într-un loc cald pentru 30 minute, ca să se încălzească după frigul de afară. Apoi puteți să o umpleți cu ziare și să o puneți în apropierea caloriferului cald.

3. PULOVERELE DE CAȘMIR

Cel mai bine ar fi să spălați confecțiile de cașmir cu mâinile, în apă rece, adăugând șampon pentru copii sau soluții speciale pentru lâna subțire. După spălare articolul trebuie stors cu grijă, fiind ținut sub formă de ghem. După efectuarea tuturor manevrelor necesare, întindeți puloverul să se usuce pe o suprafață plată, orizontală, acoperindu-o în prealabil cu un prosop.

4. UMERAȘUL PENTRU PALTON

Pentru ca paltonul de lână să nu se întindă din cauza greutății sale, păstrați-l pe un umeraș de lemn.

5. URMELE SALINE

Din cauza îngrijirilor incorecte sau tardive pe încălțăminte pot să apară urme albe. Puteți să scăpați de ele cu ajutorul unei cârpe înmuiate în apă caldă. Ștergeți încălțămintea cu ea, oferind o atenție deosebită locurilor, în care au apărut urmele saline. Apoi aplicați șervețele sau hârtie igienică pe zonele problematice. În timpul uscării sarea va pătrunde în șervețele. După finisarea procedurilor respective ungeți încălțămintea de piele cu orice cremă hidratantă.

6. CURĂȚAREA PIELII ÎNTOARSE

Trebuie să menționăm faptul că încălțămintea din piele întoarsă se curăță mult mai greu de urmele saline decât cea din piele obișnuită. Puteți să încercați să scăpați de ele cu ajutorul oțetului. În acest scop trebuie să diluați o lingură de oțet cu 3 linguri de apă, după care să frecați bine porțiunile murdare cu soluția obținută.

7. HAINELE DE LÂNĂ

Apa fierbinte și înălbitorii sunt principalii dușmani ai confecțiilor de lână. Asemenea articole trebuie spălate exclusiv la programul delicat sau manual, în apă răcoroasă, adăugând detergenți fini. Iar ca să evitați deformarea, uscați hainele de lână exclusiv în poziție orizontală.

8. SCAMELE

Puteți să scăpați de scamele și cocoloașele de pe hainele preferate cu ajutorul unui pieptene cu dinți deși. Pieptănați articolele în direcția firelor. De asemenea, puteți să utilizați o lamă ascuțită pentru îndepărtarea cocoloașelor.

9. PETELE COMPLICATE

Ca să scăpați de petele complicate de pe încălțămintea din piele întoarsă, folosiți aburirea. În acest scop clocotiți apa într-o cratiță mare și țineți cizmele, ghetele etc. deasupra aburilor. Apoi trebuie să frecați cu grijă zonele murdare cu o perie specială.

10. HIDRATAREA

Hidratarea vă va ajuta să refaceți aspectul prezentabil al încălțămintei de piele. În calitate de agenți hidratanți, puteți să folosiți vaselina sau cremele pentru copii.

11. SPĂLAREA GECILOR

Străduiți-vă să nu încărcați mașina de spălat cu alte haine, pentru ca în timpul spălării umplutura gecilor să nu se mototolească. De asemenea, această situație neplăcută poate fi prevenită de mingile de tenis. După spălare geaca trebuie scuturată foarte bine, iar umplutura ei mototolită trebuie răspândită cu degetele.

12. CONFECȚIILE DIN CATIFEA REIATĂ

Dacă vreți să stricați o haină din catifea reiată, călcați-o. Gaura mare și fierul de călcat murdar vă sunt garantate.

13. ÎMBRĂCĂMINTEA FOARTE MURDARĂ

Spălând hainele foarte murdare, opriți mașina de spălat în timpul ciclului și lăsați-o astfel pentru 60 minute. În acest timp îmbrăcămintea se va înmuia și se va spăla mult mai bine.

14. CURĂȚAREA COJOCULUI

Învelișul exterior al cojocului necesită îngrijiri deosebite. Ca să curățați asemenea confecții, aveți nevoie de o perie specială. Dacă nu aveți una la îndemână, folosiți o radieră tare, deschisă la culoare. Frecați zonele murdare cu ea, precum și porțiunile afectate de plieri și rosături, pentru ca învelișul cojocului să nu-și piardă aspectul prezentabil.

15. GULERUL MURDAR

Îngrijirile trebuie realizate la timp — aceasta este principala regulă, pe care trebuie să o respecte fiecare deținător de cojoace. De aceea, dacă gulerul și manșetele arată ușor murdare, trebuie să le curățați îndată. Puteți să efectuați acest lucru cu ajutorul soluției preparate din apă amoniacală și pudră pentru albirea dinților. Turnați soluția obținută într-un recipient dotat cu pulverizator și răspândiți-o pe porțiunile problematice, după care curățați-le cu ajutorul unei perii.

16. ÎMPROSPĂTAREA BLĂNURILOR

Soluția de săpun vă va ajuta să împrospătați blănurile. Înmuiați un burete în soluția respectivă și treceți de mai multe ori pe firele de blană cu ea. Terminați procesul de curățare, ștergând blana cu o cârpă umedă de microfibră.

17. CURĂȚAREA HAINEI ÎMBLĂNITE DE PRAF

Puteți să curățați haina îmblănită, care a stat mult timp în dulap, de praf cu ajutorul unui cearceaf. Umeziți cearceaful cu apă, întindeți-l pe masă și puneți haina cu blana în jos pe el. Bateți-o bine cu palmele, pentru ca tot praful și murdăria să rămână pe cearceaf.

Spor la treabă!