Sărarea frunzelor de viță-de-vie (pentru iarnă)!

Dacă doriți să conservați frunzele de viță-de-vie, ca să puteți pregăti sarmale delicioase în timpul iernii, atunci citiți acest articol. Astfel veți afla cum se sărează frunzele proaspete de viță-de-vie: destul de simplu și rapid!

INGREDIENTE:

-frunze proaspete de viță-de-vie;

-1.5 linguri de sare neiodată la 1 litru de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Acoperiți frunzele de viță-de-vie cu apă rece. Lăsați-le puțin să se înmoaie, după care spălați-le și puneți-le pe o strecurătoare.

2.Tăiați codița fiecărei frunze, lăsând un ciot de aproximativ 3 mm din ea. Puteți să folosiți foarfecele sau cuțitul pentru realizarea acestui pas.

3.Suprapuneți câte 5-10 frunze. Apoi îndoiți-le în jumătate, la nivelul nervurii centrale. Pregătiți astfel toate frunzele, folosindu-le doar pe cele integre, fără rupturi.

4.Clocotiți 1-2 litri de apă într-o cratiță încăpătoare. Adăugați câte 1.5-2 linguri de sare neiodată pentru fiecare litru de apă și amestecați, ca să se dizolve. Lăsați soluția salină pe foc.

5.Scufundați câte 1-2 mănunchiuri de frunze în soluția clocotindă (în funcție de diametrul cratiței) și opăriți-le pe parcursul a circa 30 secunde, pe ambele părți, până își vor modifica culoarea. Străduiți-vă să nu le țineți prea mult în saramură, deoarece vor deveni fragile și sfărâmicioase.

6.Cum numai frunzele își vor modifica culoarea, luați-le cu furculița din soluție, îndoindu-le astfel încă o dată și puneți-le în borcanul pregătit (de 500 ml, sterilizat în prealabil).

7.După fiecare rând de frunze adăugate întoarceți borcanul cu gura în jos și, presând frunzele cu făcălețul sau pistilul de la mojar, scurgeți lichidul excesiv din el.

8.Procedați similar până veți umple borcanul cu frunze opărite. Apoi închideți-l ermetic cu un capac sterilizat.

9.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și acoperiți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet. Apoi transferați-le în cămară.

În timpul tăierii codițelor și suprapunerii frunzelor străduiți-vă să formați mănunchiuri de frunze cu aceeași dimensiune. Astfel puteți să umpleți borcanele cu frunze aproximativ identice, ca să obțineți ulterior sărmăluțe egale.

Când veți deschide borcanul, probabil veți observa că frunzele de viță-de-vie vor fi acoperite cu picățele albe: acestea sunt depunerile saline.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!