Semănarea legumelor pentru răsaduri: calculăm perioadele optime!

Secretul unei recolte bogate de legume sunt răsadurile crescute competent. Să aflăm cum se calculează corect perioada de semănare a semințelor, astfel încât rezultatul să depășească toate așteptările!

Iubitoare de căldură sau rezistente la frig?

Plantele, cultivate prin răsaduri, sunt în mare parte iubitoare de căldură (cu excepția, poate, a conopidei și verzei, care rezistă înghețurilor ușoare). Acest aspect trebuie luat în considerare atunci când planificați perioada de semănare, deoarece, ulterior, de aceste caracteristici ale culturilor va depinde perioada de plantare a răsadurilor în câmp deschis.

De exemplu, ardeii și vinetele sunt legume iubitoare de căldură, ceea ce înseamnă că le puteți planta în pământ (chiar și în seră) după ce nu mai există risc de îngheț. Dar unele soiuri de legume, cultivate de crescători special pentru regiunile nordice, pot suporta temperaturi scăzute, iată de ce pot fi plantate în câmp deschis sau seră mai devreme decât alți reprezentanți.

De ce trebuie să țineți cont?

Pentru a obține prima recoltă de legume într-un anumit moment, este necesar să calculați corect perioada, când trebuie să semănați semințele pentru răsaduri. Pentru aceasta veți avea nevoie de următoarele informații:

– durata perioadei de vegetație la culturile de legume;

– timpul necesar pentru germinarea semințelor (apariția plantelor tinere).

Dacă țineți cont de aceste variabile, atunci nu va fi dificil să calculați perioada potrivită pentru semănarea semințelor pentru răsaduri. Acum să analizăm fiecare factor mai detaliat.

Timpul pentru germinarea semințelor

Atunci când calculăm perioada de semănare a anumitor culturi, deseori uităm de necesitatea luării în considerare a timpului necesar pentru germinarea semințelor. Termenul în care apar plantele tinere și germinarea uniformă depind de condițiile de păstrare a semințelor, de prelucrarea lor preventivă și de condițiile favorabile create pentru cultivarea răsadurilor. Folosiți semințele pe care le-ați adunat și depozitat personal sau cumpărați semințe în magazine specializate, pentru a vă proteja de escroci și a fi siguri de o recoltă bună.

Perioada de vegetație

Intervalul dintre apariția plantelor tinere și recoltare se numește perioada de vegetație. Durata acestei perioade variază de la plantă la plantă și poate fi diferită chiar și pentru soiurile aceleiași specii. Iată de ce soiurile se împart în timpurii, cu coacere medie și târzii.

Soiurile timpurii au nevoie de mai puțin timp pentru maturare, decât cele cu coacere medie și cele târzii. De regulă, plantele cu o perioadă de vegetație mai lungă se cultivă prin răsaduri, ca să reușească să dea roadă.

Producătorii de semințe indică, de obicei, pe ambalaj informații despre durata perioadei vegetative a culturii. În medie, aceasta durează:

Acest indicator depinde de multe circumstanțe: condițiile de păstrare a semințelor, caracteristicile biologice ale culturii vegetale, condițiile de creștere etc.

Spor la grădinărit!