Sfaturi pentru viitor: îngrijirea coacăzului după rodire!

După culegerea recoltei coacăzul necesită îngrijiri deosebite. Anume în această perioadă se formează mugurii pentru următorul an. Toate îngrijirile pot fi divizate în câteva etape. Cu cât veți oferi mai multă atenție tufelor, cu atât ele vor rodi mai bine.

ASPECTELE TUNDERII CORECTE A COACĂZULUI

După adunarea recoltei coacăzul trebuie tuns. Se îndepărtează cele mai groase ramuri, cu vârsta mai mare de 5 ani, deoarece acestea nu vor mai înflori. De asemenea, trebuie tăiat tot surplusul de ramuri subțiri din interiorul tufei, toți lăstarii uscați, rupți, deformați și cei aflați în contact cu solul. Trebuie să eliberați tufa și de lăstarii excesivi, care cresc la baza ei, ca să evitați îndesirea. Ramurile tinere rămase trebuie scurtate cu 5-8 cm. După aceasta ele vor începe să dezvolte lăstari laterali.

În cazul, în care frunzele coacăzului negru sunt afectate de boli, este necesar să le rupeți. Acest lucru nu este valabil pentru coacăzii albi și roșii: frunzele lor trebuie să cadă singure.

UDAREA COACĂZULUI DUPĂ RODIRE

Sunt suficiente câte 1-2 găleți de apă pentru fiecare tufă de coacăze albe și roșii, iar coacăzii negri, care au rădăcinile situate mai aproape de suprafața solului, necesită câte 3-4 găleți de apă. Apa rece nu poate fi folosită pentru irigare.

AFÂNAREA SOLULUI DIN JURUL COACĂZULUI

Coacăzul nu are nevoie de afânare profundă: este suficientă doar sfărâmarea stratului uscat de pe suprafața solului, ca să facilitați pătrunderea oxigenului până la rădăcini. Este important să nu lezați sistemul radicular. Puteți să realizați șanțuri mici în jurul tufelor, care pot fi folosite în timpul fertilizării.

FERTILIZAREA COACĂZULUI

Îngrășămintele minerale și cele organice se potrivesc ideal pentru fertilizarea văratică a coacăzului. Compoziția preparată din ingredientele următoare dă rezultate excelente: o găleată de apă, o lingură de sulfat de potasiu, o lingură de superfosfat și un pahar de cenușă de lemn.

Majoritatea îngrășămintelor organice pentru coacăz sunt infuzii, care sunt gata pentru utilizare după o săptămână de la preparare:

1.Bălegarul se combină cu apă în proporție de 1:6. Apoi se diluează după următoarea proporție: 1 litru de infuzie la 10 litri de apă.

2.Găinațul se combină cu apă după proporția de 1:12. Apoi se diluează: 500 ml de infuzie la 10 litri de apă.

3.Compostul este o alternativă a infuziilor de găinaț și bălegar. Se adaugă câte o găleată de compost sub fiecare tufă.

Există soluții populare eficiente. Puteți să îngropați coji de cartofi sub tufele de coacăze, precum și făină din oase de pește sau solzi de pește după proporția: 400 g pentru fiecare tufă.

Pot fi folosite și îngrășămintele universale. Este important ca ele să conțină cât mai mult fosfor și să nu conțină clor.

PREVENIREA DĂUNĂTORILOR ȘI BOLILOR

Această procedură este obligatorie după tunderea văratică. Trebuie să ocrotiți coacăzul de afecțiunile fungice și dăunători.

Ca să preveniți dezvoltarea ciupercilor, este suficient să folosiți zeamă bordeleză 1% sau un preparat fungicid. Dacă există semne de făinare, prelucrarea trebuie repetată.

Dacă ați descoperit dăunători pe coacăzi, trebuie să adăugați insecticide peste 5-7 zile de la prelucrarea cu fungicide. Ele sunt diferite, acționând pe diverși dăunători. Alegeți-le corect, ca să distrugeți acarienii mugurilor de coacăz, afidele sau moliile (după caz).

Ca să decontaminați solul, folosiți o soluție slabă de permanganat de potasiu.

După asemenea îngrijiri coacăzii vă vor mulțumi printr-o recoltă remarcabilă în anul următor!

Spor la grădinărit!