Sfaturi și trucuri de la o gospodină înțeleaptă și organizată!

Iată câteva trucuri simple, care simplifică semnificativ gătitul și care sigur vă vor fi de folos! Sperăm că timpul petrecut în bucătărie va deveni mai interesant și mai plăcut cu ajutorul lor!

CEAPĂ VERDE CULTIVATĂ PE PERVAZ

Întotdeauna puteți să aveți ceapă verde proaspătă la îndemână. Cultivați-o într-un cofraj pentru ouă!

AVEȚI NEVOIE DE:

-un cofraj pentru ouă (cu capac, de plastic sau polistiren);

-apă;

-un comprimat de cărbune medicinal;

-ceapă.

MOD DE LUCRU:

1.Tăiați cofrajul pentru ouă, separându-i capacul de porțiunea cu celule pentru ouă.

2.Realizați câte un orificiu pe fundul celulelor pentru ouă, folosind un bețișor pentru sushi.

3.Turnați puțină apă în capac și dizolvați un comprimat de cărbune medicinal în ea. Astfel multiplicarea bacteriilor din ea va fi mult mai lentă.

4.Puneți celulele pentru ouă în capac. Apa trebuie să pătrundă în ele. Dacă nu este suficientă, mai adăugați puțină.

5.Tăiați codița și mustățile fiecărei cepe. Curățați-le de coajă și puneți-le în celulele pentru ouă. Dacă sunt prea mari, îndepărtați câte un strat din pulpa lor.

6.Peste câteva zile veți observa apariția cozilor verzi de ceapă!

CURĂȚAREA CIREȘELOR SAU VIȘINELOR DE SÂMBURI

Dacă vreți să curățați cireșele sau vișinele de sâmburi, folosiți o pâlnie mică. Așezați-o cu gura în jos pe o farfurie, după care puneți câte o cireașă sau vișină pe orificiul ei inferior și apăsați ușor: sâmburele va ieși ușor din fruct.

FIXAREA SITEI MICI DE BOL

Probabil ați încercat de multe ori să sprijiniți o sită mică de bol și ați observat că aceasta nu se ține nicicum, ci cade mereu în bol. Dar puteți să o fixați cu ajutorul cozii unei lingurițe. Simplu și eficient! Acum puteți să strecurați fără probleme orice lichid sau să cerneți făina.

ÎNDEPĂRTAREA COJILOR DE OUĂ DIN ALBUȘ

Dacă ați spart un ou într-un bol și au rămas bucățele din coaja lui prin albuș, puteți să le îndepărtați în două moduri: fie cu ajutorul unei bucăți mai mari de coajă de ou, fie cu ajutorul degetului umezit în apă.

ALTERNATIVĂ PENTRU FOLIA ALIMENTARĂ ȘI CAPACE

Puteți să le înlocuiți cu căști pentru duș. Acestea sunt transparente, permițând vizualizarea conținutului vasului, impermeabile, iar elasticul de pe marginea lor asigură fixarea bună. Puteți să le spălați și să le reutilizați de multe ori.

DESFACEREA NODURILOR STRÂNSE

Ca să desfaceți un asemenea nod, răsuciți foarte bine capătul liber al pungii, după care treceți șnurul obținut prin nod. Gata!

DOZATORUL PENTRU PUNGI

Dacă vreți să folosiți orezul, hrișca, arpacașul, grișul etc. din pungi moi de plastic, fără să le răspândiți, confecționați pâlnii mici din gurile sticlelor de plastic. Introduceți capetele pungii prin pâlnie și răsfirați-le ulterior. Puteți să le fixați cu un elastic pentru bani. Folosiți cantitatea necesară de boabe, după care acoperiți gura „pâlniei” cu capacul ei, ca să evitați răspândirea lor.

TĂIEREA CEPEI FĂRĂ LACRIMI

Ca să nu lăcrimați, când tăiați ceapa, curățați-o de coajă și dați-o la congelator pentru 10 minute.

RADEREA UȘOARĂ A BRÂNZETURILOR MOI

Dați brânza moale la congelator pentru 30 minute. După aceasta ea se va rade ușor, fără să se întindă pe răzătoare.

FORMELE EGALE

Dacă aveți nevoie de câteva forme identice, întoarceți forma originală cu fundul în sus și acoperiți-o cu o bucată de hârtie de copt. Apoi adăugați câteva straturi de folie de aluminiu și mulați-le bine pe formă. Răsuciți simultan marginile tuturor straturilor puse pe formă și scoateți forma improvizată de pe cea originală. Procedând similar, puteți să confecționați 3-4-5 forme.

TOCAREA VERZEI

Puteți să tocați varza cu ajutorul curățitorului pentru legume, realizând mișcări ușoare, orientate înainte și înapoi. Ca să obțineți acest lucru, varza trebuie să fie tare și lama curățitorului trebuie să fie fixată bine. 

SCURGEREA APEI DUPĂ FIERBEREA PASTELOR FĂINOASE

Dacă nu aveți o strecurătoare specială pentru paste, acoperiți cratița cu o sită de dimensiunea potrivită și scurgeți apa din ea. Este foarte simplu!

EVITAREA OXIDĂRII MERELOR TĂIATE

Merele tăiate se oxidează ușor, deoarece conțin mult fier. Ca să evitați acest lucru, stropiți-le cu suc de lămâie. Când îl stoarceți, țineți lămâia deasupra unei site mici, ca să nu ajungă sâmburii ei în mâncare.

Merele rase se oxidează mult mai repede decât cele tăiate. Puneți-le într-o soluție salină slabă (¼ linguriță rasă de sare la 1 litru de apă) pentru câteva minute, după care puneți-le pe o strecurătoare și așteptați scurgerea completă a lichidului de pe ele. Astfel ele își vor păstra culoarea și aspectul inițial.

AROMATIZATORUL PENTRU MAȘINA DE SPĂLAT VASELE

Nu aruncați coaja de lămâie! Folosiți-o în calitate de aromatizator pentru mașina de spălat vasele. Astfel veți evita apariția mirosurilor neplăcute în interiorul acesteia, când adunați vasele murdare pe parcursul întregii zile.

MULAREA HÂRTIEI DE COPT PE TAVĂ

Hârtia de copt poate fi mulată pe tavă, dacă este umezită în prealabil cu apă.

CURĂȚAREA GHIMBIRULUI

Ghimbirul poate fi curățat ușor cu ajutorul unei lingurițe. Coaja lui subțire se îndepărtează foarte ușor, fără eforturi deosebite.

PĂSTRAREA VERDEȚURILOR

Mărar, pătrunjel, busuioc, mentă, coriandru, salată verde… Toate se ofilesc repede. Ca să le mențineți prospețimea, spălați-le bine și uscați-le puțin. Apoi înveliți-le într-un prosop de bucătărie, confecționat din bumbac și păstrați-le într-o caserolă închisă, la frigider.

PĂSTRAREA AVOCADOULUI TĂIAT

Ca să evitați oxidarea avocadoului tăiat, puneți jumătatea, în care se află sâmburele și o bucățică de ceapă într-o caserolă. Acoperiți-o cu capacul și dați-o la frigider. Avocadoul va rămâne proaspăt până în următoarea zi.

Spor la gătit!