Sfaturi și trucuri eficiente pentru toate gospodinele!

Încă o serie de sfaturi utile, care transformă gătitul într-un proces mai ușor și mai captivant!

ÎNCHIDEREA ÎNGRIJITĂ A CUTIILOR DE CARTON

Dacă ați deschis o cutie de paste, terci de ovăz sau alt ingredient și vreți să o închideți, astfel încât să evitați răspândirea produsului respectiv prin dulap, procedați astfel: îndoiți o margine lungă și marginile scurte ale deschizăturii spre interiorul cutiei,

după care pliați marginile ei scurte, în așa fel încât îndoiturile să fie orientate spre interior. Tăiați vârfurile marginii lungi rămase,

după care introduceți-o în interiorul cutiei. 

TRUCURI PENTRU FIERBEREA ȘI CURĂȚAREA OUĂLOR

Dacă avem bucățele ușor uscate de lămâie, le folosim, când fierbem ouăle: pur și simplu le punem, în apa, în care acestea fierb. După aceasta ele se curăță ușor și frumos.

Iar ca să le curățați rapid, puteți să folosiți o linguriță. Mai întâi îndepărtați o parte din coaja oului de la capătul lui bont. Apoi introduceți lingurița sub coajă și rulați-o treptat sub aceasta. Îndepărtați coaja separată de albuș.

TRUCURI CU CUȚITUL

Ca să evitați apariția firimiturilor în timpul tăierii pâinii, scufundați în prealabil cuțitul în apă rece.

Luați o scobitoare și lipiți-o cu scotch de cuțit. Astfel feliile de legume și fructe nu se vor mai lipi de el în timpul tăierii.

Dacă vreți să ascuțiți cuțitul, puteți să folosiți fundul unei căni sau farfurii de ceramică. Iar bunica noastră ascuțea cuțitele de peretele casei.

SFATURI UTILE PENTRU PREPARAREA CONSERVELOR

Probabil ați observat că zacusca și alte preparate dense tinde să stropească toată plita, când sunt prelucrate termic. Ca să evitați acest lucru, precum și înnăbușirea lor sub capac, puteți să folosiți o sită de dimensiunea potrivită. Așezați sita cu fundul în sus pe suprafața cratiței și problema stropilor iritanți va fi rezolvată.

Iată o metodă ușoară de sterilizare a borcanelor și capacelor: spălați-le foarte bine cu bicarbonat de sodiu, după care așezați-le cu fundul în sus pe grătarul cuptorului. Porniți cuptorul și încălziți-l până la 130°C‌. Sterilizați borcanele și capacele timp de 20 minute.

MODELAREA CHIFTELELOR IDEALE PENTRU BURGERI

Ca să reușiți derularea ușoară a foliei alimentare, puneți-o în congelator pentru 10 minute.

Luați un capac de la un borcan și acoperiți-l cu o bucățică de folie alimentară. Ungeți-o cu apă, după care puneți compoziția de carne pe ea și răspândiți-o în interiorul capacului, presând-o bine.

Luați chifteaua rezultată cu tot cu folie și răsturnați-o pe tigaie. Procedând similar, modelați toate chiftelele.

TRUCURI CU FOILE DE DAFIN

Ca să preveniți apariția insectelor dăunătoare în recipientele cu orez, cereale, paste etc., puneți câte o foaie de dafin în ele. Aroma acestora acționează ca repelent.

Foile de dafin vă pot ajuta să alungați țânțarii și alte insecte enervante. Puneți o foaie de dafin în aparatul anti țânțari și puneți-l în priză pentru 15-20 minute. Bineînțeles, nu-l lăsați nesupravegheat! Odaia va fi cuprinsă de o aromă plăcută, iar insectele vor dispărea.

PĂSTRAREA PEPENELUI TĂIAT

Puneți pepenele tăiat într-un bol, ca să-i oferiți stabilitate. Apoi acoperiți-i secțiunea cu o cască pentru duș.

ASCUȚIREA RĂZĂTOAREI

Ca și în cazul cuțitelor, folosiți fundul unei căni din ceramică: treceți-o de câteva ori pe suprafața răzătoarei.

DESCHIDEREA PUNGII DE SPAGHETE

Țineți punga cu spaghete în poziție verticală. Apoi loviți-o tare de masă, trăgând-o simultan în jos. Voila! 

MODELAREA OCHIURILOR PERFECTE

Tăiați un cățel de usturoi în jumătate și ungeți tigaia încinsă cu el: mai bine zis, porțiunea, pe care vreți să se afle ochiul prăjit. Spargeți oul pe porțiunea respectivă. Veți observa că albușul lui va ocupa practic porțiunea de tigaie, pe care ați prelucrat-o cu usturoi.

PĂSTRAREA MORCOVULUI CURĂȚAT

Dacă ați curățat prea mult morcov, nu-l aruncați. Tăiați-l în bucăți și puneți-l într-un borcan. Acoperiți-l cu apă rece. Închideți borcanul cu capacul lui și dați-l la frigider. Morcovul va rămâne proaspăt timp de o săptămână, fără să-și piardă consistența, gustul și vitaminele.

SCURGEREA LICHIDULUI DIN CRATIȚĂ

Dacă trebuie să scurgeți apa dintr-o cratiță, în care ați fiert pastele sau alt produs, dar nu aveți o strecurătoare la îndemână, atunci folosiți scobitoarea: puneți-o între cratiță și capac. Crăpătura rezultată este suficientă pentru eliminarea lichidului, iar restul ingredientelor vor rămâne în cratiță.

TRANȘAREA PUIULUI

Realizând o secțiune inferioară, separați pulpele de carcasă. Apoi divizați-le și, dacă este necesar, îndepărtați porțiunea de coloană dintre ele.

Întoarceți puiul cu pieptul în jos și separați-i aripioarele de carcasă, începând secțiunile de la spatele lui.

Îndepărtați spatele și coloana. Dezosați pieptul.

Ca să îndepărtați ușor, cartilajul lung de la nivelul mușchiulețului de pui, agățați-l cu furculița și trageți-l cu ajutorul unui prosop de hârtie, presându-l simultan cu furculița, ca să nu rupeți mușchiulețul.

Spor la gătit!