Sfaturi utile: cum poate fi salvată orhideea, care se usucă, în cinci pași?!

Phalaenopsis este cel mai răspândit soi de orhidee, vândut în întreaga lume. De asemenea, se consideră că orhideele respective necesită cele mai puține îngrijiri, ceea ce nu înseamnă că sunt cel mai simplu de îngrijit. Și dacă citiți acest articol, probabil sunteți interesați de modul de salvare a orhideei ofilite: cât este încă vie, puteți să o reanimați prin parcurgerea câtorva pași simpli. Pur și simplu veți avea nevoie de timp și răbdare.

Indiferent de faptul dacă există rădăcini afectate sau semne incipiente de putrezire a tulpinii sau frunzelor, cu cât le veți observa mai repede, cu atât veți avea mai multe șanse să salvați orhideea.

PASUL 1: CERCETAȚI ORHIDEEA ȘI DIAGNOSTICAȚI PROBLEMA.

În primul rând, cercetați cu atenție orhideea, ca să determinați simptomele ei și anume ce se întâmplă cu ea. Trebuie să înțelegeți dacă ea moare sau pur și simplu se află în stare latentă.

Cea mai frecventă cauză de ofilire a orhideei este irigarea excesivă sau staționarea ei în apă. Drept rezultat, se produce putrezirea rădăcinilor, tulpinii sau frunzelor. Iar putrezirea masei vegetative duce la apariția musculițelor.

Cele mai frecvente semne ale orhideei muribunde sunt frunzele ofilite, care par deshidratate și rădăcinile galbene, maronii, moi, iar uneori chiar și negre.

Uscarea completă sau îngălbenirea completă a frunzelor reprezintă semnul putrezirii rădăcinilor sau tulpinii, ceea ce înseamnă că ea poate să nu supraviețuiască.

Dacă rămân puține rădăcini sau acestea putrezesc în totalitate, planta nu mai poate absorbi apa și nutrienții necesari.

PASUL 2. SCOATEȚI ORHIDEEA DIN GHIVECI ȘI ARUNCAȚI-L.

Scoateți cu grijă orhideea din ghiveci. Îndepărtați toate bucățelele de substrat dintre rădăcini. Fiți atenți în timpul acestui proces, deoarece deseori rădăcinile se întrepătrund. Apoi spălați puțin rădăcinile cu apă, ca să le curățați de toate reziduurile. Astfel vor rămâne doar rădăcinile dezgolite și veți putea observa mai ușor porțiunile, pe care trebuie să le tăiați.

PASUL 3. TĂIAȚI RĂDĂCINILE MOARTE.

Luați un foarfece ascuțit sau o lamă ascuțită și decontaminați-o cu spirt medicinal. Tăiați toate rădăcinile galbene, maronii și negre, inclusiv porțiunile, care par moi și afectate. În funcție de starea orhideei, este posibil să fie necesară îndepărtarea întregii tulpini. Dacă baza ei — locul de origine a rădăcinilor — este putrezită complet, puteți să o tăiați. Dacă a început să putrezească tulpina, trebuie să îndepărtați toate părțile moi și maronii de pe ea.

De asemenea, este necesar să o stropiți cu apă oxigenată 3%. Aceasta va distruge orice ciupercă și orice insectă dăunătoare.

PASUL 4. REPLANTAȚI ORHIDEEA.

Luați un ghiveci transparent, ca să puteți să urmăriți creșterea rădăcinilor și să verificați starea lor. Asigurați-vă că el este dotat cu multe orificii pe pereții laterali pentru ventilare și pe fund pentru drenaj.

Cel mai bine ar fi să puneți bucățele de polistiren pe fundul ghiveciului în calitate de strat de drenaj. Umpleți aproximativ 2/3 sau puțin mai mult din volumul ghiveciului cu substratul pentru orhidee: preferabil scoarță și mușchi. Apoi așezați orhideea pe substrat. Dacă planta are rădăcini destul de sănătoase, puteți să le acoperiți cu bucățele de scoarță sau mulci, dar fără să le afundați mult.

Dacă a fost necesară tăierea tulpinii și a rămas doar o porțiune mică din ea, puteți să introduceți un țepuș în scoarță, să sprijiniți orhideea de el și să o fixați cu un colier de plastic, pentru ca ea să rămână în poziție verticală. Dacă v-a rămas o bucată foarte mică de tulpină, pur și simplu puneți orhideea pe suprafața scoarței. Apoi adăugați puțin mușchi sphagnum. Mușchiul va asigura umiditatea necesară orhideei și va contribui la creșterea rădăcinilor. Stropiți-l cu puțină apă din pulverizator.

PASUL 5. AȘTEPTAȚI PÂNĂ CÂND ORHIDEEA SE VA RECUPERA.

Puneți orhideea într-un loc cald, ferit de razele solare directe. Un pervaz orientat spre vest sau nord s-ar potrivi ideal. Mai rămâne doar să urmăriți orhideea și semnele îmbunătățirii sau înrăutățirii stării ei. Va trece o perioadă destul de lungă până când orhideea va înflori iar.

Spor la grădinărit!