Sfaturi utile pentru cultivarea roșiilor: recolta bogată este garantată!

BALSAMUL MAGIC PENTRU CREȘTEREA ROȘIILOR

Puneți urzici într-un butoi de plastic, astfel încât să umpleți 1/3 din el. Adăugați

-o găleată de bălegar,

-2 lopeți de cenușă,

-2 kg de drojdie și

-3 litri de zer.

Amestecați și lăsați compoziția respectivă să se odihnească pe parcursul a 2 săptămâni. Apoi puneți câte o cantitate mică din ea la rădăcina fiecărei tufe de roșii — ele vor crește foarte repede. O soluție magică pentru roșii mari, frumoase și fără arsuri.

CUM POATE FI COMBĂTUTĂ MANA ROȘIILOR?

Cel mai important aspect din combaterea acestei boli este tratarea cât mai precoce a plantelor. Specialiștii în agricultură afirmă că mana începe să apară de pe 22 iunie. De aceea, ar trebui să tratați roșiile cum numai vor apărea primele lor frunze adevărate.

Încă un secret: dacă aerul din seră este uscat, mana nu va apărea în ea. Gospodarii sârguincioși, care cultivă plantele în seră, au turbă uscată la îndemână și o presară pe sol după irigarea lui. Dacă nu aveți turbă, trebuie neapărat să aerisiți sera și să afânați solul.

Pe lângă aceasta, ca să combateți bolile, trebuie să stropiți plantele cu următoarea soluție:

-1 litru de lapte degresat și

-câteva picături de iod la

-10 litri de apă.

Realizați această procedură o dată la 10 zile, până la sfârșitul sezonului de vegetație.

De asemenea, ar fi bine să folosiți un biostimulator pentru plante, preparat pe bază de extract de brad. Și, evident, nu trebuie să uitați de îngrășăminte, îndeosebi de superfosfat (la fiecare 10 zile), deoarece roșiile extrag fosforul din sol — mai repede decât alte plante.

Mana roșiilor poate fi combătută și altfel: agățați tampoane de vată înmuiate în iod prin seră. Această metodă înlătură chiar și mana deja apărută.

DESPRE COPILIRE

Noi considerăm că cel mai bine ar fi să lăsați 2 tulpini. La nivelul frunzei a șaptea sau a noua încep să se formeze florile, iar lăstarul lateral crește în direcția opusă — pe acesta ar trebui să-l lăsați.

Este important să nu rupeți lăstarii laterali cu lungimea mai mare de 7 cm, deoarece acest fapt poate cauza afectarea și îmbolnăvirea întregii plante. Pe 1 august rupeți vârfurile tufelor de roșii, pentru ca ele să înceteze să crească în sus și să-și îndrepte toate forțele spre formarea rodului.

Spor la grădinărit!