Soluție ieftină pentru protejarea și fertilizarea castraveților, roșiilor și vinetelor!

Castraveții sunt o cultură răspândită, pe care o cresc mulți grădinari. Dar în perioada rodirii abundente, această plantă este deseori atacată de afecțiuni micotice și dăunători, care o slăbesc semnificativ (ea este nevoită să-și îndrepte resursele atât spre dezvoltarea fructelor, cât și spre combaterea maladiilor și dăunătorilor). Având în vedere faptul că fructele ei se dezvoltă foarte rapid, nici nu poate veni vorba despre tratamentele chimice (după prelucrare ele nu pot fi consumate o anumită perioadă de timp, în funcție de preparatul utilizat). De aceea, ca să adunăm o recoltă mare de castraveți și să prelungim rodirea tufelor, noi le tratăm în scop profilactic cu soluții organice și sigure (în mod regulat).

Soluția, pe care o vom prezenta în acest articol, este potrivită pentru mai multe culturi (roșii, vinete, ardei etc.) și, pe lângă prevenirea maladiilor și respingerea dăunătorilor, ea este un îngrășământ excelent pentru ele (prelungește perioada lor de rodire și mărește numărul de flori). Se prepară ușor, din 2 ingrediente foarte ieftine!

Unul dintre aceste ingrediente ecologice este zerul. El conține multe substanțe necesare plantelor: compuși azotați, potasiu, fosfor și o serie întreagă de microelemente. Pe lângă faptul că fertilizează culturile, după stropire zerul formează o peliculă subțire pe frunzele lor, care previne pătrunderea sporilor diferitor ciuperci și atacurile dăunătorilor mici, precum afidele, acarienii, tripșii.

Apa amoniacală este o sursă excelentă de azot și o soluție profilactică optimă împotriva dăunătorilor. Când intră în contact cu zerul, ea neutralizează aciditatea acestuia. Având în vedere faptul că multe plante nu iubesc mediul acid, deoarece el nu permite asimilarea multor substanțe, apa amoniacală este partenerul ideal pentru zer, permițând culturilor să absoarbă toți nutrienții oferiți de acest produs lactat.

AVEȚI NEVOIE DE:

-4.5 litri de apă stătută, la temperatura mediului;

-500 ml de zer;

-2 linguri de apă amoniacală 10%.

MOD DE PREPARARE ȘI APLICARE:

1.Amestecați zerul și apa amoniacală.

2.Adăugați soluția obținută în apa stătută, turnată într-un recipient dotat cu pulverizator.

3.Stropiți tufele de castraveți, roșii și vinete cu soluția rezultată: pe ambele părți ale tuturor frunzelor.

4.Această măsură profilactică trebuie aplicată o dată pe săptămână, dis-de-dimineață sau pe înserate, pentru ca soluția să rămână mai mult timp pe frunze.

După prelucrarea regulată cu această soluție frunzele și florile de pe tufe devin mai mari, crește numărul florilor și, corespunzător, cantitatea de fructe.

Spor la grădinărit!