Sos dulce-picant după o rețetă chinezească! Va fi apreciat de toți amatorii sosurilor picante!

Astăzi voi prepara poate unul dintre cele mai cunoscute sosuri dulci-picante din ardei iute.

Acest sos are o aromă minunată, un gust distinct dulce-picant, o consistență limpede, de grosime medie, cu bucăți de usturoi, ardei iute roșu și dulce, tocați fin. Se folosește pentru a pregăti și servi diverse feluri de mâncare din carne, pește, pui, fructe de mare, orez și legume. Se adaugă la supe, sosuri, paste și salate. Este ideal pentru mâncărurile de tip fast-food, preparate sau prăjite, la grătar și la gril.

INGREDIENTE:

– 150 g de ardei iute roșu;

– 150 g de ardei dulce roșu;

– 50 g de usturoi curățat de coajă (1 căpățână);

– 150 ml de apă + 50 ml pentru amidon;

– 200 g de zahăr;

– 200 ml de oțet natural (oțet de mere, de struguri sau de orez);

– 1 linguriță de sare (10-12 g);

– 1 lingură de amidon de porumb (15 g);

*Din această cantitate de ingrediente, veți obține aproximativ 750-800 ml de sos.

MOD DE PREPARARE:

1. Îndepărtați doar codița verde de la ardeii iuți. Apoi tăiați-i în bucăți cu tot cu semințe și puneți-i în vasul unui blender. Procedați la fel și cu ardeii dulci.

Sfat: În general, raportul dintre ardeii dulci și cei iuți depinde în totalitate de gustul dvs. Dacă vă plac sosurile foarte picante, luați doar ardei iuți, iar dacă preferați gustul moderat, puteți lua doar un ardei iute și adăuga mai mulți ardei dulci.

2. Adăugați și usturoiul decojit în vasul blenderului, turnați o jumătate de cană de apă pentru a fi mai ușor de tocat și tocați legumele până la omogenizate.

3. Transferați pasta obținută într-o cratiță, turnați uleiul și oțetul în ea. De asemenea, adăugați sarea și amestecați. Puneți vasul pe foc și fierbeți sosul timp de 4 minute din momentul clocotirii, nu mai mult. Stingeți focul.

4. Combinați amidonul cu apa și turnați-l în cratiță. Amestecați foarte bine și mai fierbeți sosul timp de 1 minut, până când se va îngroșa.

5. Dacă doriți să conservați sosul pentru iarnă, atunci până în acest moment pregătiți borcanele sau sticle, turnați-l în ele și închideți-le ermetic cu capacele lor. Nu este necesar să le întoarceți și să le acoperiți cu nimic.

Notă: Cât timp este fierbinte, sosul este lichid, însă după ce se va răci complet, va deveni vizibil mai gros.

6. Acest sos poate fi păstrat în dulapul din bucătărie timp de până la 2 ani, chiar și fără frigider. Un borcan deschis de sos poate fi lăsat la temperatura camerei timp de până la 2 săptămâni și în frigider până la 6 luni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!