Șosete – papuci de cameră tricotați!

Papuci de cameră sub formă de șosete în 2 culori pentru mărimea 41-43. Talpa se lucrează în punct leneș, iar restul se tricotează în elastic. Datorită acestui fapt, șosetele se aranjează bine pe picior, luând mărimea necesară.

AVEȚI NEVOIE DE:

– fire de tricotat 100 gr/240 m de 2 culori: gri (fir A) și roșu (fir B);

– andrele 4,0 mm;

– marcatoare;

-ac.

Tensiunea firului: 17 ochiuri = 10 cm, adică 1 cm = 1,7 ochiuri.

Determinați mărimea: măsurați lungimea tălpii și o înmulțiți la 2, deoarece montați ochiuri în ambele direcții, și scădeți lățimea tălpii.

În cazul nostru: 23*2-8=38 cm.

Apoi înmulțiți lungimea obținută la tensiunea firului: 38 cm * 1,7 ochiuri = 64,5 ochiuri.

Adăugați câte 2 ochiuri la întoarcerea din ambele părți: 64,5 ochiuri + 2 ochiuri + 2 ochiuri = 68,6 ochiuri.

În plus, dacă nu tricotați în jur, ci cu rânduri dus-întors, atunci adăugați 2 ochiuri de margine pentru cusătură: 68,6 ochiuri + 2 ochiuri = 70,6 ochiuri.

PAȘI DE URMAT:

1. Montați 70 de ochiuri pe ambele andrele (fir A).

2. Rând 1 (pe față). Scoateți o andrea, primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos.

3. Rând 2. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față și adăugați 1 ochi: răsuciți firul în jurul degetului arătător stâng, întoarceți, îmbrăcați ochiul pe andreaua dreaptă și trageți firul. Puneți un marcator.

4. Lucrați 32 de ochiuri pe față, puneți un marcator, adăugați 1 ochi (după metoda descrisă mai sus), 2 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, puneți un marcator, 32 de ochiuri pe față, puneți un marcator, adăugați 1 ochi, 1 ochi pe față, ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

Sfat. Cele 2 ochiuri adăugate în mijloc sunt ochiurile de întoarcere la degete, iar cele 2 ochiuri adăugate la margine sunt ochiurile de întoarcere la călcâi + 2 ochiuri marginale.

Dacă ați montat alt număr de ochiuri, diferit va doar numărul de ochiuri lucrate pe față (32 în cazul nostru).

5. Rând 3. Primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, transferând marcatorul pe andreaua dreaptă, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

6. Rând 4. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi înainte de marcator, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 4 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 2 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

7. Rând 5. Primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, transferând marcatorul pe andreaua dreaptă, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

8. Rând 6. Primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi înainte de marcator, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 6 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 3 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

9. Rând 7. Primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, transferând marcatorul pe andreaua dreaptă, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

10. Rând 8. Primul ochi nu se lucrează, 4 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi înainte de marcator, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 8 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 4 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

11. Rând 9. Primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, transferând marcatorul pe andreaua dreaptă, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

12. Rând 10. Primul ochi nu se lucrează, 5 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi înainte de marcator, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 10 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 5 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

13. Rând 11. Primul ochi nu se lucrează, celelalte ochiuri pe față, transferând marcatorul pe andreaua dreaptă, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

14. Rând 12. Primul ochi nu se lucrează, 6 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi înainte de marcator, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 12 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi, transferați marcatorul, 32 de ochiuri pe față, transferați marcatorul, adăugați 1 ochi, 6 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

15. Obțineți 12 rânduri, adică jumătate de înălțime a tălpii – 4 cm.

16. Rând 13-22. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ultimul ochi pe dos. Scoateți marcatoarele, deoarece nu mai aveți nevoie de ele. Pe andrele trebuie să aveți 94 de ochiuri.

17. Tăiați firul, păstrându-l suficient de lung.

18. Rând 23. În acest rând, se lucrează doar ochiurile din mijloc în elastic. Numărul de ochiuri trebuie să fie divizibil cu 4 + 2 ochiuri. Noi am luat 16 ochiuri + 2 ochiuri = 18 ochiuri. Deci vom lucra 18 ochiuri din centru pentru partea superioară a tălpii.

19. Deci, (94 ochiuri – 18 ochiuri) : 2 = 38 ochiuri.

20. Transferați primele 38 de ochiuri de pe andreaua stângă pe andreaua dreaptă.

21. Luați firul B și alternați 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos de 4 ori (adică 16 ochiuri), apoi lucrați 1 ochi pe față, transferați ultimul ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următorul ochi pe față și treceți ochiul scos peste ochiul lucrat. Întoarceți lucrarea.

22. Rând 24 (pe partea de dos). Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos, ultimul ochi îl lucrați pe dos împreună cu următorul ochi (de culoare gri). Întoarceți lucrarea.

23. Rând 25. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, transferați ultimul ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următorul ochi pe față și treceți ochiul transferat peste ochiul lucrat. Întoarceți lucrarea.

24. Rând 26. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos, ultimul ochi îl lucrați pe dos împreună cu următorul ochi (de culoare gri). Întoarceți lucrarea.

25. Rând 27-62. Repetați rândul 25 și 26, până în partea dreaptă și stângă vor rămâne câte 18 ochiuri.

26. Rând 63. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, transferați ultimul ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următorul ochi pe față și treceți ochiul transferat peste ochiul lucrat. Continuați: 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

27. Rând 64. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față – de 8 ori, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri împreună pe dos, apoi 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos – de 4 ori, ultimul ochi pe dos. Pe andrele aveți 52 de ochiuri. Întoarceți lucrarea.

28. Rând 65. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, până la ultimele 3 ochiuri, apoi 2 ochiuri pe față, ultimul ochi pe dos.

29. Rând 66. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, până la ultimele 3 ochiuri, apoi 2 ochiuri pe dos, ultimul ochi pe dos.

30. Rând 67-102. Repetați rândul 65 și 66. Obțineți un elastic de 15 cm, dar puteți continua să repetați rândurile, până obțineți lungimea dorită.

31. Închideți ochiurile: primul ochi nu se lucrează, 1 jeteu, 1 ochi pe față, treceți jeteul peste ochiul lucrat, apoi treceți primul ochi peste ochiul obținut. Continuați: 1 jeteu, 1 ochi pe față, treceți jeteul peste ochiul lucrat, apoi treceți următorul ochi de pe andreaua dreaptă peste ochiul obținut.

32. Urmează 2 ochiuri pe dos, deci: 1 jeteu, 1 ochi pe dos, treceți jeteul peste ochiul lucrat, apoi treceți primul ochi peste ochiul obținut. Continuați: 1 jeteu, 1 ochi pe dos, treceți jeteul peste ochiul lucrat, apoi treceți următorul ochi de pe andreaua dreaptă peste ochiul obținut.

33. Închideți astfel toate ochiurile, lucrând pe față ochiurile pe față și pe dos ochiurile pe dos. Ochiul de margine poate fi lucrat atât pe față, cât și pe dos.

34. Tăiați firul lung și începeți să coaseți marginea. Introduceți acul prin ochiurile marginale, apoi treceți acul prin câte un ochi marginal (nu tot ochiul, doar arca de margine a ochiului) de pe fiecare parte și le fixați împreună. Coaseți astfel mai întâi cu fir B, apoi cu fir A.

35. Întoarceți șoseta pe dos, scoateți acul și fixați firul. De asemenea, ascundeți toate celelalte capete de fire.

Simpli, comozi și foarte călduroși!

Mult spor!