Tăierea copacilor: de ce este importantă și ce copaci au nevoie de ea!

Ce înseamnă tăierea copacilor și de ce este atât de importantă

Tăierea reprezintă îndepărtarea anumitor părți ale plantelor – crengi, conuri și, uneori, rădăcini. Tăierea corectă întinerește copacii și arbuștii, îmbunătățește aspectul și atractivitatea decorativă a plantelor. Există patru tipuri de tăiere:

tăierea de formare este realizată pentru a oferi plantei o anumită formă sau pentru ca aceasta să crească într-o anumită direcție. Acest tip de tăierea este folosit pentru ordonarea coroanei și a viței-de-vie;

tăierea de regenerare se efectuează pentru vindecarea plantei bolnave, prin îndepărtarea zonelor și părților afectate, și pentru a stimula dezvoltarea ulterioară a acesteia;

tăierea de producție trebuie să îmbunătățească calitatea fructelor, a florilor și a frunzelor și să asigure o recoltă bogată;

tăierea restrictivă vă permite să opriți creșterea și dezvoltarea plantei, în special în acele cazuri când este important să economisiți spațiu și să permiteți altor plantații să se bucure de lumina solară.

Care plante au nevoie de tăiere

Majoritatea plantelor cultivate în zonele suburbane au nevoie de tăieri periodice de cel puțin o dată pe an. Iar unele plante pot necesita chiar mai multă “atenție”. Iată de ce, este atât de important să știți ce crește la vila dumneavoastră și, respectiv, cât de des trebuie efectuate tăierile.

1.Copaci și arbuști, care înfloresc primăvara. Din această categorie fac parte liliacul, azaleea de grădină, forziția și altele.

2.Copaci și arbuști, care înfloresc vara. Cum ar fi liliacul indian și liliacul de vară.

3.Trandafiri care înfloresc o singură dată. Aceștia includ trandafirii cățărători, precum și soiurile vechi de trandafiri de grădină.

4.Flori ce înfloresc de 2 ori. Acestea sunt categoriile de trandafiri floribunda, grandiflora, thea hybrida, tip tufă și pitici.

5.Pomi și arbuști fructiferi, precum și arborii foioși: piersic, păr, măr, coacăz, zmeur, agriș, stejar, frasin.

6.Copaci și arbuști veșnic verzi, precum și plante conifere, cum ar fi ienupăr, chiparos, laur și mahonia, de asemenea, necesită tăieri permanente.

Spor la grădinărit!