Tăierea tomnatică a mușcatei pelargonium (pregătirea pentru iarnă)!

Mușcata pelargonium înfrumusețează pervazurile multor case, deoarece înflorește frumos și nu este capricioasă la îngrijire. Pentru ca planta să se odihnească după perioada de înflorire, ea trebuie tăiată. Există 2 tipuri de tăieri: de primăvară și de toamnă. Tăierea de primăvară are un caracter mai mult cosmetic, adică se corectează forma tufei. Tăierea de toamnă este cardinală, până la ciot, și se efectuează până în luna decembrie.

Cum înțelegeți că a sosit momentul tăierii

În primul rând, după aspectul plantei. Frunzele devin mici și se îngălbenesc. Planta este epuizată. Florile sunt și ele mici sau lipsesc complet.

Cum se efectuează tăierea

1.Folosiți un cuțit ascuțit, ca să nu ciupiți tulpinile. Găsiți al doilea mugur de frunză de la suprafața solului și tăiați tulpina deasupra acestuia, îndepărtând și frunzele.

2.Tăiați astfel toate tulpinile. Tăieturile trebuie să fie drepte, nu pieziș. Obțineți niște cioturi puțin atractive, în schimb primăvara, vă veți bucura de flori foarte frumoase.

3.Masa vegetativă s-a micșorat considerabil, deci trebuie să reduceți udările, ca să nu putrezească rădăcinile.

4.După tăiere, obțineți mulți lăstari tineri, pe care îi cunoașteți după tulpina verde, încă nelemnificată. Aceștia pot fi folosiți pentru înmulțirea prin butășire. Înrădăcinarea în sol se consideră mai eficientă decât cea în apă. Totuși, nu toți butașii se înrădăcinează, doar aproximativ 70% din ei.

Înmulțirea prin butășire

1.Alegeți butașul potrivit, îndepărtați frunzele inferioare și îl tăiați, păstrând lungimea necesară. Îl lăsați pentru 20 de minute, să se usuce tăietura.

Dacă butașul are flori sau boboci, aceștia trebuie îndepărtați.

2.Adăugați un strat drenaj, aproximativ 1/3 din ghiveci, îl umpleți cu sol fertil și plantați butașul selectat, după ce îl înmuiați pe rând într-un pahar cu apă, apoi într-un pahar cu stimulator de creștere a sistemului radicular.

3.Presați bine solul în jurul butașului, turnați apă și creați o seră: așezați ghiveciul într-o pungă de plastic, pe care o legați.

4.Primele rezultate, dacă butașul se va înrădăcina, le veți observa peste aproximativ 3 săptămâni.

5.Urmăriți apariția condensatului în seră. Dacă observați picături, deschideți punga, aerisiți și îndepărtați neapărat condensatul.

6.Dacă butașul s-a înrădăcinat, nu îl scoateți imediat din seră. Deschideți punga și lăsați ghiveciul așa pentru cel puțin 7 zile, pentru ca planta să se acomodeze cu aerul din încăpere.

Spor la grădinărit!